Σκάνδαλο χρυσών διαβατηρίων: Μήπως πρέπει να αρθεί η ασυλία Σιζόπουλου; – Νέα στοιχεία δείχνουν εξαπάτηση των Αρχών απο την εταιρία του

Τα νέα στοιχεία που εμφανίστηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν πτυχές της υπόθεσης αγοραπωλησίας τεσσάρων οικοπέδων, που εμπλέκεται κτηματική εταιρεία στην οποία εμφανίζεται ως διευθυντής ο Μαρίνος Σιζόπουλος, βγάζουν τον κάθε λογικό πολίτη, έξω απο τα ρούχα του και είναι άξιον απορίας γιατί κάποιοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν την βουλευτική τους ασυλία αφού ενδέχεται να έχουν καταχραστεί τη θέση τους;

Η υπόθεση

Η υπόθεση μετράει χρόνια πίσω. Ήταν το 2007 όταν η εταιρία ΤΑΧΑΝ εξασφάλισε δάνεια 600 χιλιάδων λιρών αρχικά και 600 χιλιάδων ευρώ σε δεύτερη φάση και αγόρασε τέσσερα οικόπεδα στη Λάρνακα. Αφού πέρασαν αρκετά χρόνια και το δάνειο ήταν Μη Εξυπηρετούμενο η εταιρεία που συνέστησαν οι τέσσερις συνεταίροι πωλήθηκε σε Ιρακινό Επενδυτή. Στο μεσοδιάστημα όμως,, περίπου το 2012, η εταιρεία ιδιοκτησίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, η ΙΩ Κτηματική, η οποία κατείχε εκ μέρους του το 25% της ΤΑΧΑΝ, μεταβιβάστηκε από τον ίδιο εξ ημισείας στις δύο του θυγατέρες.

Μέχρι το 2017 η εταιρεία κατείχε το ακίνητο, ωστόσο δεν πλήρωνε δόσεις στην τράπεζα με αποτέλεσμα αυτό να καταστεί Μη Εξυπηρετούμενο. Τότε μετά από συζητήσεις, αποφασίσθηκε όπως η εταιρεία ΤΑΧΑΝ που κατείχε τα τέσσερα ακίνητα, να πωληθεί στον Ιρακινό και ο ίδιος να εξασφαλίσει κυπριακό διαβατήριο μέσω του ΚΕΠ.

Το πρόβλημα, ξεκίνησε όταν ανακάλυψαν πως η αξία των τεσσάρων οικοπέδων δεν ήταν αρκετή για να καλύψει το προαπαιτούμενο των δύο εκ. ευρώ επένδυσης για να εξασφαλίσει κάποιος διαβατήριο. Για το λόγο αυτό, καταρτίστηκαν δύο αγοραπωλητήρια έγγραφα.

Το πρώτο έγγραφο, αφορούσε την αγορά της εταιρείας ΤΑΧΑΝ από τον Ιρακινό, για το ποσό των δύο εκ. 25 χιλιάδων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιζόταν ότι ο Ιρακινός έκανε επένδυση πέραν των δύο εκ. και μπορούσε να λάβει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαβατήριο όπου σύμφωνα με πληροφορίες το έλαβε λίγους μήνες αργότερα και έπειτα, εξαφανίστηκε απο την Κύπρο!

Το δεύτερο έγγραφο είναι αυτό που κατατέθηκε στην τράπεζα η οποία ουσιαστικά ήρθε σε διακανονισμό με τους μετόχους της εταιρείας, έτσι ώστε να εξοφληθεί το δάνειο. Συγκεκριμένα η τράπεζα συμφώνησε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους άλλους τρεις συνεταίρους ότι θα πληρώσουν 1,6 εκ. ευρώ, τα οποία θα κατέθετε ο επενδυτής και το υπόλοιπο του δανείου, 956 χιλιάδων ευρώ θα διαγραφόταν. Έτσι και έγινε. Ο Ιρακινός ξεχρέωσε την τράπεζα και έγινε ο κύριος μέτοχος της εταιρείας TAXAN και κατ΄ επέκταση των τεσσάρων οικοπέδων στη Λάρνακα.

Τον Φεβρουάριο του 2019 με επιστολές που στάλθηκαν από το Τμήμα Φορολογίας, ενημερώθηκαν οι διευθυντές των εταιρειών που είχαν μερίδιο στην ΤΑΧΑΝ, μεταξύ των οποίων και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ότι θα πρέπει εκάστη να πληρώσει ως φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, το χρηματικό ποσό των 9707 ευρώ. Η φορολογία προέκυψε από την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η κάθε εταιρεία με βάση πωλητήριο έγγραφο με ημερομηνία 4/10/2017 στο οποίο καταγράφεται ότι το συνολικό ποσό της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ανέρχεται στις 2,025,000 εκ. ευρώ. σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπεβλήθηκαν από τους διευθυντές των εταιρειών η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχαν στην εταιρεία ΤΑΧΑΝ έγινε στη βάση πωλητήριου εγγράφου με μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να είναι 1,6 εκ. ευρώ. Μάλιστα δήλωσαν πως πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη του πωλητήριου εγγράφου των δύο εκ. τον Φεβρουάριο του 2019 από τις επιστολές του Τμήματος Φορολογίας. Κάτι όμως που διέψευσε ο εκ των συνεταίρων που συνελήφθη και ενέπλεξε στην υπόθεση και τους υπόλοιπους. Ανακρινόμενος μάλιστα, παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ έδωσε κάποιους ισχυρισμούς ενώ παρέδωσε αριθμό εγγράφων προς υποστήριξη των όσων έλεγε. Μετά από έρευνα στα γραφεία και την οικία του παραλήφθηκαν έγγραφα ως τεκμήρια και ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να κατηγορηθεί γραπτώς.

Τον Οκτώβριο του 2019 η Αστυνομία παρέδωσε τον φάκελο της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία. Εκεί ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκε και το θέμα άρσης της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου. Συγκεκριμένα, ο ποινικός φάκελος παραδόθηκε στο αρχείο ποινικών υποθέσεων της Νομικής Υπηρεσίας, με οδηγίας για να τύχει σχετικής μελέτης και να γίνουν διαβήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας, με σκοπό την ανάκριση του κ. Σιζόπουλου. Ένα μήνα αργότερα ο φάκελος της υπόθεσης επιστράφηκε στην Αστυνομία για να γίνουν εξετάσεις από το ΕΤΕΚ. Ο φάκελος επανήλθε στη Νομική Υπηρεσία επαναδιαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες τον Δεκέμβριο του 2019.

Τον Ιανουάριο του 2020 και συγκεκριμένα στις 20 του μήνα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία στην οποία παρευρέθηκαν ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, η Έλενα Κλεόπα και η Πολίνα Ευθυβούλου και μέλη της Αστυνομίας, όπου εξηγήθηκαν τα γεγονότα της υπόθεσης και η υπάρχουσα μαρτυρία, ώστε να μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία ο τρόπος για την άσκηση ενδεχόμενης ποινικής δίωξης. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε όπως η υπόθεση παραμείνει στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες.

Στις 10 Ιουλίου του 2020, η Νομική Υπηρεσία άλλαξε χέρια, αφού μετά το σήριαλ για την ημερομηνία συνταξιοδότησης του τέως Γενικού Εισαγγελέα, ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του με τον Γιώργο Σαββίδη να αναλαμβάνει τα ηνία.

Δεκαεπτά ημέρες μετά στις 27 Ιουλίου δόθηκαν οδηγίες για μη άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αρχειοθετημένη.

Και ερχόμαστε στο σήμερα

Την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται αρχειοθετημένη στην Αστυνομία, τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως οι εμπλεκόμενοι φέρονται να κατάφεραν να εξαπατήσουν τις Αρχές, για να εξασφαλίσουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ιρακινό.    

Την ίδια ώρα Μαρίνος Σιζόπουλος, συνεχίζει να απορρίπτει την εμπλοκή του στην υπόθεση, υποδεικνύοντας πως ο ίδιος πώλησε τις μετοχές από το 2012 καθώς επίσης και ότι ο ίδιος κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία τον Μάρτιο του 2019, ενώ μόλις χθες η Νομική Υπηρεσία απάντησε στα ερωτήματα γιατί η υπόθεση μπήκε στο ψυγείο, σημειώνοντας πως η απόφαση για μη άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον οποιουδήποτε από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, λήφθηκε, λόγω της μη ύπαρξης επαρκούς μαρτυρίας και δη της μη ύπαρξης ανεξάρτητης μαρτυρίας σε σχέση με την εμπλοκή και τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα διάφορα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Αυτό ουσιαστικά συνέβη διότι ενώπιον των Αρχών υπήρχε μόνο η παραδοχή του συνεταίρου του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος όταν συνελήφθη φέρεται να παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση απάτης, στην οποία ενέπλεκε και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος προστατεύεται από ασυλία, τον κράτησε μακριά από το ανακριτικό γραφείο.  Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα όσα τον κατηγορούσε ο συνέταιρος του, προκάλεσαν ουσιαστικά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η υπόθεση

Πως όμως ο Ιρακινός κατάφερε να εξασφαλίσει διαβατήριο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Ιρακινός πλήρωσε 1,6 εκ. σύμφωνα με το πωλητήριο έγγραφο που κατατέθηκε, για να αγοράσει τις μετοχές της ΤΑΧΑΝ. Την ίδια ώρα κατατέθηκε και δεύτερο πωλητήριο έγγραφο ύψους δυο εκατομμυρίων  και 25 χιλιάδων, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει το διαβατήριο. Και οι απορίες αυξάνονται αφού, ο Ιρακινός φαίνεται ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την Κύπρο, αντιθέτως, φέρεται να ταξίδεψε μόνο όταν χρειάστηκε, για την εξασφάλιση του διαβατηρίου. Επίσης, το διαβατήριο δόθηκε στον Ιρακινό χωρίς ο ίδιος να διαθέτει οποιαδήποτε κατοικία στο όνομα του αξίας πέραν των 500 χιλιάδων ευρώ, όπως ήταν η προϋπόθεση που ήταν σε ισχύ την περίοδο που έλαβε το διαβατήριο. Κάτι που προκύπτει μέσα από τα στοιχεία.

Σημαντικό είναι εξίσου το γεγονός, ότι στα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στις Αρχές για να εξασφαλίσει το διαβατήριο ο Ιρακινός, δηλωνόταν η ύπαρξη κατοικίας εντός των τεσσάρων οικοπέδων που αγόρασε στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κτηματολογίου, στα τέσσερα οικόπεδα που γειτνιάζουν μεταξύ τους, δεν υπήρχε ποτέ καμία οικοδομή, πόσω μάλλον οικία αξίας πέραν του μισού εκατομμυρίου. Η μόνη μάλιστα, διεύθυνση που δήλωσε κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Ιρακινός, ήταν η διεύθυνση ενός δικηγορικού γραφείου, το οποίο μεσολάβησε για να λάβει το διαβατήριο.

Αξίζει να αναφερθούμε και στο γεγονός ότι, το διαβατήριο του παραμένει σε ισχύ μέχρι το 2028, ενώ καμία αρμόδια αρχή δεν διερεύνησε κατά πόσον συνεχίζουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις για να είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και μάλιστα να ταξιδεύει στην Ευρώπη ανενόχλητος!

Τελικά, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι τόσο ξέφραγο αμπέλι;

Όσο και να θέλουμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω απο το χαλί, αυτό δεν γίνεται. Ναι, είμαστε τόσο ξέφραγο αμπέλι και όποιος κλείνει τα μάτια σε αυτό, είναι συνένοχος στο έγκλημα που επιτελείτε εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού. Όταν μάλιστα, συστάθηκε η Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου και η εν λόγω υπόθεση δεν φαίνεται να τέθηκε ενώπιον της – κάτι που σημαίνει πως δεν διερευνήθηκε, τότε, ναι, είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

Γιατί αν δεν ήταν ο Σιζόπουλος, στη μέση – για την εν λόγω υπόθεση – τότε η Αστυνομία θα διερευνούσε τις συνθήκες εξασφάλισης του διαβατηρίου από τον Ιρακινό. Δεν θα διέκοπτε αιφνιδίως την έρευνα της.

Αν δεν ήταν ο Σιζόπουλος στη μέση, πριν να δοθεί το διαβατήριο στον Ιρακινό οι αρμόδιοι θα επισκέπτονταν την περιοχή των οικοπέδων στη Λάρνακα και θα διαπίστωναν ιδιοίς όμμασι αν υπήρε ή όχι κατοικία.

Αν δεν ήταν ο Σιζόπουλος στη μέση, θα γινόταν έρευνα για να δουν κατά πόσο ο Ιρακινός είχε σχέση με την Κύπρο και ότι πληρούσε τα κριτήρια που ήταν σε ισχύ το 2018 για να εξασφαλίσει διαβατήριο.

Αλλά, ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ στη μέση!

Και τα γεγονότα μιλούν απο μόνα τους: Ένας εκ των συνεταίρων του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος ανακρίθηκε από την Αστυνομία, ενέπλεξε τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ισχυριζόμενος πως επρόκειτο για συνεργό του στην υπόθεση απάτης. Στην υπόθεση δηλαδή σύναψης των πλαστών εγγράφων, στη βάση των οποίων εξαπατήθηκε το κράτος για να εξασφαλιστεί χρυσό διαβατήριο στον Ιρακινό.

Αμέσως μετά την παραδοχή από τον συνέταιρο του Μαρίνου Σιζόπουλου, αφού ολοκληρώθηκε η διερεύνηση από την Αστυνομία, ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία.Στη Νομική Υπηρεσία, δόθηκαν οδηγίες, ώστε να γίνουν διαβήματα για άρση βουλευτικής ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου με σκοπό την ανάκριση του. Το θέμα όμως παρέμενε σε εκκρεμότητα!

Και το αποτέλεσμα; Πρόεδρος Κινήματος να κατηγορείτε για εξαπάτηση των αρχών και μεις “να παίζουμε τα σιήλη μας” και να αναρωτιόμαστε:

  • Για ποιους λόγους και στη βάση ποιων στοιχείων ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες να αρχειοθετηθεί η υπόθεση;
  • Έλαβε ή όχι τελικά κυπριακό διαβατήριο ο ξένος επενδυτής που εμπλέκεται στην υπόθεση και στη βάση ποιων κριτηρίων;
  • Συμφωνούν ή όχι τα πολιτικά κόμματα και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία, ότι πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στην πολύκροτη αυτή υπόθεση;».

Και όταν οι αρμόδιοι καταφέρουν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, τότε ας ξεκινήσει κάποιος να καθαρίζει τον σταύλο του Αυγεία.

Με στοιχεία απο το Reporter