Σπάει τη… σιωπή του ο Αγαθαγγέλου

Την διαβεβαίωση ότι πρόθεσή του είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Υγείας και του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διαφύλαξη του ΓεΣΥ και ότι ουδεμία πρόθεση έχει ούτε να αλλοιώσει ούτε να πλήξει τη φιλοσοφία του συστήματος, εκφράζει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου, με την ευκαιρία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 14ης Ιουλίου 2022, για το διορισμό του στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, κατόπιν εισηγήσεως της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

«Σε ουδεμία περίπτωση ούτε ως θεσμός ούτε εγώ προσωπικά, δεν θα επιτρέψουμε την όποια αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ αλλά μέσα από την εποικοδομητική και παραγωγική συμμετοχή στο ΔΣ στόχος είναι να προχωρούμε σε συνεχείς βελτιώσεις έτσι ώστε το ΓεΣΥ να παραμείνει ψηλά ως προτεραιότητα όλων», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κ. Αγαθαγγέλλου, ο οποίος αναμένει ότι θα κριθεί από το έργο του ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη τους και τους διαβεβαιώνει ότι πρόθεση του είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους για τη διαφύλαξη του ΓεΣΥ και «να συμβάλω μέσα από το θεσμικό μου ρόλο -εκπροσωπώντας το σύνολο της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του 95% των ιατρών μελών του ΠΙΣ που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ- ώστε τα όποια προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του συστήματος, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».

«Διαβεβαιώ ότι θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεων μου ώστε μέσα από την επιστημοσύνη, τις εμπειρίες και γνώσεις μου, να συμβάλω εποικοδομητικά και να προσδώσω εκείνη την επιστημονική ιατρική βάση που ως ΠΙΣ αναγκαία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία, την εξέλιξη και την προοπτική του ΓεΣΥ», προσθέτει.

Επιπλέον, ο κ. Αγαθαγγέλου αναφέρει ότι «παρά τις όποιες τοποθετήσεις προ της ψήφισης της νομοθεσίας και οι οποίες στόχο είχαν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη βελτίωση του ΓεΣΥ, από τον χρόνο εφαρμογής του συστήματος μέχρι και σήμερα έχω αποδείξει εμπράκτως ότι κύριο μέλημα μου είναι η διαφύλαξη και η βελτίωση του συστήματος υγείας».

Έχω ανταποκριθεί άμεσα, καθοριστικά και εποικοδομητικά, όπως αναφέρει, «στο κάλεσμα τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του ΟΑΥ σε πολλές περιπτώσεις όπου απαιτείτο η επιστημονική συμβολή και η εμπειρογνωμοσύνη της ιατρικής κοινότητας, τόσο σε σχέση με διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία του ΓεΣΥ αλλά και στη διάρκεια της πανδημίας».

Στην γραπτή του δήλωση, ο κ. Αγαθαγγέλου εκφράζει υπερηφάνεια για τους ιατρούς της Κύπρου καθότι ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, όπως αναφέρει, «και ο καθένας και η κάθε μία από τη θέση τους, πρόσφεραν στην αντιμετώπιση και στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με κύριο μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία της υγείας των πολιτών».

Αναφέρει επίσης ότι μέσα στα 3 πρώτα χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ και συνδυασμό με τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η πολιτεία σε υγειονομικό επίπεδο, έχει αναμφίβολα αναδειχθεί η αναγκαιότητα της εκπροσώπησης της ιατρικής κοινότητας, στο ανώτατο δυνατό θεσμικό επίπεδο, στο συμβούλιο του αρμοδίου φορέα εφαρμογής του ΓεΣΥ, που είναι ο ΟΑΥ.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει ότι η εισήγηση της εργοδοτικής πλευράς και η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελούν τιμή για τον ίδιο αλλά και για ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και διαβεβαιώνει ότι ουδεμία πρόθεση έχει ούτε να αλλοιώσει ούτε να πλήξει τη φιλοσοφία του συστήματος.