Στο έλεος του ΟΚΥπΥ, οι νεφροπαθείς – Είμαστε στο έλεος μισθοφόρων και ασχέτων, καταγγέλουν

Κραυγή αγωνίας, στέλνουν οι νεφροπαθείς συμπολίτες μας στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αφού, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι, βρίσκονται στο έλος του ΟΚΥπΥ. 

Τεράστια η ταλαιπωρία, των νεφροπαθών συμπολιτών μας, μετά και την εφαρμογή των μέτρων και την απόφαση του ΟΚΥπΥ, για προσκόπιση αρνητικού ράπιντ τεστ από τους νεφροπαθείς συμπολίτες μας, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αιμοκάθαρση. Οι καταγγελίες που φτάνουν στο NewsfeedCy, που αφορούν στον ΟΚΥπΥ αλλά και στον Σύνδεσμο νεφροπαθών, όλο και πληθαίνουν και γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, γεγονός που οδηγεί τους ίδιους τους νεφροπαθείς να απαιτήσουν απο τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και των παραπόνων τους, αφού όπως οι ίδιοι καταγγέλουν “βρίσκονται στο έλεος μισθοφόρων και ασχέτων”.

Τι σημαίνει αυτό για κάποιο νεφροπαθή;

Ένας νεφροπαθής, λόγω του προβλημάτος της υγείας του, περνάει τη μισή του ζωή μέσα στο νοσοκομείο αφού, είναι αναγκασμένος να κάνει αιμοκάθαρση, η οποία διαρκεί 4 ώρες. 3 φορές τη βδομάδα, οι συμπολίτες μας, πρέπει να πηγαίνουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, με τα ειδικά μηχανήματα και θα καθίσει στην ειδική πολυθρόνα ή στο κρεβάτι και θα υποβληθεί σε αιμοκάθαρση.

Αυτό όμως γίνεται σε μια πολιτισμένη χώρα, γιατί εδώ, στη μικρή νήσο Κύπρο, μόνο ντροπή μπορεί κάποιος να νιώσει, όταν δει τις “ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες αιμοκάθαρσης“. Η φωτογραφία που μας έστειλε φίλος νεφροπαθής, είναι αντιπροσωπευτική της αντιμετώπισης των ασθενών απο τις Κρατικές Υπηρεσίες Υγείας.

Κρεβάτι αιμοκάθαρσης

Προπολεμικά στρώματα, καρέκλες βασαντιστήριο, ελλείψεις αναλώσιμων, ελλείψεις σε ενέσεις αιμοσφαιρινης, ελλείψεις σε βιταμίνες, ελλείψεις ακόμη και στους ορρούς σιδήρου! Και όλα αυτά, ενώ ο ΟΚΥπΥ πληρώνεται απο το κράτος χιλιάδες ευρώ για τη θεραπεία των νεφροπαθών.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νεφροπαθείς συμπολίτες μας, ο ΟΚΥπΥ, τους προσθέτει ακόμα ένα.

Μέχρι πρότινος, ο ΟΚΥπΥ παρείχε δωρεάν συνεργείο έξω από τον θάλαμο αιμοκάθαρσης που εξυπηρετούσε τους ασθενείς, αφού παρατηρούνταν πάρα πολλά κρουσματα τόσο από νοσηλευτές όσο και από ασθενείς. Σήμερα όμως, μετά και την εξαγγελία των νέων μέτρων, ο ίδιος ο ΟΚΥπΥ, υποχρεώνει τους ασθενείς να προσέρχονται στην αιμοκάθαρση, αφού προσκοπίσουν , ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ, αρνητικό ράπιντ τεστ.

Και εύλογα αναρωτιούνται οι νεφροπαθείς: ο ΟΚΥπΥ δεν έχει επίγνωση πόσα προβλήματα αντιμετωπιζουν οι νεφροπαθείς; Πως θα καταφέρει, ένας ηλικιωμένος νεφροπαθής ή ένας άνεργος – αφού λόγω των προβλημάτων υγείας είναι αδύνατον να εργαστεί – να μπορεί να επιβαρύνεται οικονομικά, 3 φορές τη βδομάδα, το κόστος του ράπιντ τεστ; Ποιος θα πηγαινοφέρνει όλους αυτούς τους ασθενείς σε φαρμακεία να κάνουν τεστ; Με τι χρήματα θα γίνονται όλα αυτά τα τεστ; ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;

Προσπαθούμε να ζήσουμε τη ζωή μας, με όση περισσότερη αξιοπρέπεια μπορούμε, καταγγέλουν, και ο ΟΚΥπΥ δεν μας αφήνει. “Με το να πηγαίνουμε απο την προηγούμενη μέρα να κάνουμε τεστ, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι δεν θα κάνουμε τίποτα άλλο εκτός απο τεστ και αιμοκάθαρση. Γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση;” καταγγέλουν.

Είμαστε στο έλεος μισθοφόρων και άσχετων.

Το τραγικό είναι πως για ολα αυτά που μας καταγγέλουν οι νεφροπαθείς, είναι ενήμερος ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας ο οποίος μάλιστα, 2 μόλις μήνες πριν, σε σχετική διαμαρτυρία των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, ζήτησε συγγνώμη και απολογήθηκε προσωπικά ο ίδιος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Έδωσε μάλιστα οδηγίες – διαβεβαιώσεις για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς.

Δυστυχώς όμως, “ο Μανώλης με τα λόγια, χτίζει ανώγεια και κατώγεια” και όπως φαίνεται, εις γην εναλίαν Κύπρο, το ίδιο το Υπουργείο Υγείας αλλά και οι Κρατικές Υπηρεσίες Υγείας – βλ. ΟΚΥπΥ – βλέπουν τους ασθενείς ως χρήματα και αδιαφορούν πλήρως για τα προβλήματα τους.

Και απλά αναρωτιόμαστε: ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ;