Οι αντιδράσεις για τη Βασίλισσα έφεραν αποτέλεσμα – Άκυροι οι εορτασμοί στο Κούριο – Απόσυρση συνεργατών

"Δε σβήνουν όλα, όσο κι αν κλάψεις,
δεν λησμονιούνται μέσ’ στην ζωή
κι αν, μέσ’ στη λήθη όλα τα θάψεις,
πάλι θα βγούνε κάποιο πρωί"

Οι πιο πάνω στίχοι, του Ευαγόρα Παλλικαρίδη, φαίνεται πως αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, των Ελλήνων της Κύπρου, αφού, κανείς δεν ξέχασε, τα εγκλήματα που διέπραξε στο νησί μας η Βασίλιισσα της Αγγλίας και κάποιοι, πίστεψαν πως ακόμη είναι αποικιοκράτες και με τη στήριξη των εδώ βασιλόφρονων, θέλησαν να γιορτάσουν - αν είναι δυνατόν - τα 70 χρόνια βασιλείας της και που; Σε αυτό το νησί που τόσες μάνες κλάψαν τα παιδιά τους και μαυροφόρησαν εξαιτίας της!

Ντράπηκε η ίδια η ντροπή για τους συμμετέχοντες που θέλησαν να τραγουδήσουν για τη γηραιά βασίλισσα και για ολίγα χρήματα που θα έπαιρναν με τη μάσκα της φιλανθρωπίας ξέχασαν ιστορία και δάκρυα. Μια ιστορία που γράφτηκε με το αίμα των ηρώων μας, την ώρα που η ίδια η βασίλισσα υπέγραφε την καταδίκη αμούστακων παλλικαριών και τους οδηγούσε στο θάνατο…

Άμεση αντίδραση απο φορείς και οργανωμένα σύνολα

Αρκετοί ήταν οι φορείς, τα οργανωμένα σύνολα αλλά και πλήθος κόσμου, που εξέφρασαν την αντίδραση τους για τους εορτασμούς αλλά και την οργή τους στους Κύπριους συμμετέχοντες, τόσο στους τραγουδιστές όσο και στους φιλανθρωπικούς συνδέσμους.

“Πουλούμεν τζιαι τη ψυσιήν της μάνας μας” ήταν το χαρακτηριστικό hashtag, εκφράζοντας την αγανάκτηση τους για την απόφαση κάποιων να λάβουν μέρος σε αυτή την ντροπιαστική για το νησί μας “γιορτή”.

“Η ψυχή του λαού μας αντιδρά στη μνήμη της βασίλισσας της Αγγλίας και «δεν λησμονεί ότι υπέγραψε τις εις θάνατον καταδίκες των αθανάτων ηρώων της ΕΟΚΑ που τελεύτησαν στην αγχόνη των Κεντρικών Φυλακών», ανάφεραν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959, με αφορμή τους «απαράδεκτους», όπως ανάφεραν, εορτασμούς στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για το «πλατινένιο Ιωβηλαίο» της βασίλισσας Ελισάβετ.

Αιχμηρή όμως ήταν και η ανακοίνωση του Κινήματος ΕνΕργώ, το οποίο κάλεσε τους Κύπριους πολίτες σε εκδήλωση, στις 2 Ιουνίου, έξω απο το αρχαίο Κούριο, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την προγραμματισμένη συναυλία εορτασμού αυτής της “γριάς που στο βιογραφικό της κουβαλά αμέτρητα εγκλήματα” όπως ανάφεραν οι ίδιοι.

Οι αντιδράσεις έφεραν αποτέλεσμα

Οι αντιδράσεις όμως έφεραν αποτέλεσμα αφού σε ανακοίνωση τους, οι Βρετανικές Βάσεις, ενημέρωσαν πως η εκδήλωση μεταφέρθηκε απο το Κούριο στην Επισκοπή και συγκεκριμένα στο χώρο του Happy Valley ενώ μάλιστα εξάφρασαν και τη “λύπη” τους, η οποία προκλήθηκε απο την απόσυρση των συνεργατών και των φιλαθρωπικών οργανισμών απο την εκδήλωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην εκδήλωση θα συμμετείχαν οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, “Κάνε ένα όνειρο-μια ευχή”, “Μικροί Ήρωες” οι σοπράνο Αλίκη Χρυσοχού και Μαρία Παπαϊωάννου καθώς και ο Πολιτιστικός Όμιλος “Διάσταση”. Φαίνεται όμως πως και ο “Άγιος φοβέρα θέλει” για να θυμηθεί την ιστορία του και να αποσυρθεί απο την ντροπιαστική γιορτή που έζεχνε θάνατο…