Στροφή της Φινλανδίας προς το Νάτο – Επίσημη ανακοίνωση την Κυριακή

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανέφεραν ο Φινλανδός Πρόεδρος Sauli Niinisto και η Πρωθυπουργός Sanna Marin σε κοινή δήλωση την Πέμπτη, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση”, ανέφεραν σε κοινή δήλωση, προσθέτοντας ότι θα γίνει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα την Κυριακή.

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη η Πρωθυπουργός Mette Frederiksen.

“Η Δανία φυσικά θα καλωσορίσει θερμά τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. (Αυτή) θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ και την κοινή μας ασφάλεια”, ανέφερε η Frederiksen στο Twitter. «Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια γρήγορη διαδικασία εισαγωγής μετά την επίσημη αίτηση» είπε.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, παρέμεινε στο παρελθόν εκτός του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό γείτονά της.

Πηγή: ΑΠΕ