Συνελήφθη Σαουδάραβας που διευκόλυνε Ισραηλινό να εισέλθει παράνομα στη Μέκκα

Η σαουδαραβική αστυνομία συνέλαβε πολίτη της χώρας, που διευκόλυνε ισραηλινό δημοσιογράφο να εισέλθει στην ιερή πόλη της Μέκκας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA χθες βράδυ. Σύμφωνα με τη σαουδαραβική νομοθεσία, στην Μέκκα επιτρέπεται η είσοδος σε κάθε Μουσουλμάνο ανεξαρτήτως υπηκοότητας, αλλά τιμωρείται ποινικά η είσοδος σε μη-Μουσουλμάνους ως επίσης και οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που διευκολύνει κάτι τέτοιο. 

Η υπόθεση έγινε αντιληπτή στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας όταν το ιδιωτικό ισραηλινό Κανάλι 13 μετέδωσε ρεπορτάζ του γνωστού ισραηλινού δημοσιογράφου Γκιλ Ταμάρι, στο οποίο περιγραφόταν η λαθραία επίσκεψή του στη Μέκκα. Το ρεπορτάζ διαρκείας δέκα λεπτών τερματιζόταν με την ανάκριση που υπεβλήθη από ντόπιους αστυνομικούς, που του έθεταν ερωτήσεις θρησκευτικού περιεχομένου για να διαπιστώσουν εάν ήταν Μουσουλμάνος ή όχι. Ο Γκιλ Ταμάρι διατέλεσε δημοσιογράφος της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης και από την δεκαετία του 1990 τοποθετήθηκε ανταποκριτής των ισραηλινών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ουάσιγκτον. Λόγω της πολυετούς διαμονής του στις ΗΠΑ απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα, γεγονός που του επέτρεψε να εισέλθει στη Σαουδικη Αραβία, μιας και η είσοδος ισραηλινών πολιτών στη χώρα αυτή απαγορεύεται. 

Οι σαουδαραβικές αρχές ασφαλείας δεν ανακοίνωσαν σε τι συνίσταται η διευκόλυνση που παρείχε ο Σαουδάραβας πολίτης στον ισραηλινό δημοσιογράφο, ούτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σχετική ποινική διαδικασία.