Συντριβή Antonov – Το Βελιγράδι αποκάλυψε το φορτίο του

Τι δήλωσε ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου ‘Αμυνας.

Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Παράλληλα, να έχει την εποπτεία των ερευνών και των ανακρίσεων που θα διεξαχθούν για τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, ζήτησε από τον εισαγγελέα Εφετών Θράκης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με σχετική παραγγελία του. Το αεροσκάφος συνετρίβη χθες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι οκτώ επιβαίνοντές του.

«Υπάρχει αγωνία για το πόσο επικίνδυνο ήταν το φορτίο»

«Το βασικό ερώτημα που παραμένει μέχρι και τώρα είναι το πόσο επικίνδυνο είναι το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος που έπεσε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος βρέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο σημείο για να συμμετέχει στις έρευνες, τονίζοντας ότι «αυτό θα το απαντήσουν οι επιστήμονες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι κρατικές αρμόδιες Υπηρεσίες και στο σημείο των ερευνών βρίσκονται και επιχειρούν ήδη οι πυροτεχνουργοί του στρατού. Επιπλέον, αναμένεται η εκτίμηση των ειδικών επιστημών – χημικοί του Στράτου, σχετικά με το υλικό που υπήρχε στο αεροσκάφος.

«Δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο αυτήν την στιγμή, μέχρι να γίνει η εκτίμηση αν αυτό (το φορτίο) είναι επικίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτιος. «Υπάρχει ανησυχία και αγωνία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο για την ώρα», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr