Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η παρέμβαση του πρωθυπουργού και οι δυο έμμεσες αναφορές στην Τουρκία

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Στη Μαδρίτη είναι στραμμένα τα βλέμματα όπου πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν δεν είπε απολύτως τίποτε για τα ζητήματα που έθετε μέχρι τώρα και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα. Και τόνισε – κοιτάζοντας προς την Άγκυρα – ότι είναι πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την τελετή υπογραφής για το Ταμείο Καινοτομίας για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες από τους ηγέτες της Συμμαχίας.

Αυστηρά στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στη σύντομη παρέμβασή του ενώπιον των ηγετών της Συμμαχίας χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε Αιγαίο και ελληνικά νησιά. Είχε προηγηθεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε στην άρση του αδιεξόδου και στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλους

Την ενότητα, την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η Συμμαχία στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ΝΑΤΟ. Έκανε όμως και δύο έμμεσες αναφορές στην Τουρκία

Όπως είπε: «είναι σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη. Η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή στο ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα».

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο άφησε σαφείς αιχμές για την ως τώρα στάση της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για το ΝΑΤΟ: «ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας συναντήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντάς του για μια ακόμη φορά σύσταση, ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά.

«Εξέφρασα την βαθιά μου ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας» ανέφερε στο Τwitter