Τα βάζει με τον κοινοτάρχη Καλαβασού η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη φωτιά στο Πεντάκωμο

Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στον περιφραγμένο χώρο του ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο, η ατμόσφαιρα στην περιοχή παραμένει αποπνικτική καθώς η φωτιά, για πέμπτη μέρα, δεν έχει σβήσει, σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Καλαβασού.

Οι πολίτες δηλώνουν αγανακτισμένοι αφού πολλοί από αυτούς έχουν αναπνευστικά προβλήματα και οι περισσότεροι δεν μπορούν καν να βγουν από τα σπίτια τους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κοινοτάρχη Καλαβασού Λευτέρη Φωκά, μας ανέφερε ότι «o κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτή την κατάσταση. Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάιο που έγινε η πρώτη πυρκαγιά στον χώρο και ανταποκρίθηκε άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη σήμερα για πέμπτη μέρα να είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια» με τον κ. Φωκά να δηλώνει απαισιόδοξος καθώς όπως μας είπε προβλέπει να συνεχίζεται μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Όπως ανάφερε ο κύριος Φωκά, ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά είναι «ρίχνοντας σωρούς χωμάτων πάνω από τη φωτιά, κλείνοντας έτσι τις διόδους οξυγόνου προς τη φωτιά». Παρόλο που η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, η κατεύθυνση των καπνών της πυρκαγιάς δεν είναι ποτέ η ίδια αφού πάνε με τη κατεύθυνση του αέρα, έτσι δημιουργείται ένα πέπλο καπνού σε όλη τη περιοχή, επηρεαζόμενες έτσι και περιοχές που είναι σε πιο μακρινή απόσταση.

Ο κ. Φωκά είπε χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και ειδικά από την πυροσβεστική υπηρεσία η οποία φέρει μεγάλη ευθύνη αφού μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα αυτή τη φορά» και ανέφερε πως σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος με μέλη του πυροσβεστικού σώματος για το τι θα γίνει πήρε την απάντηση πως «θα τα αφήσουμε να καούν και θα σβήσουν μόνα τους». Πάντως, ο κοινοτάρχης Καλαβασού, όπως μας είπε, υπήρξε διαβεβαίωση μετά την πρώτη πυρκαγιά, από το Υπουργείο Γεωργίας προς τον κοινοτάρχη Καλαβασού πως ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί.

Δηλώνει απογοητευμένος ο κ. Φωκά από την αντίδραση του κράτους προς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και για αυτό στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής. «Πρόκειται», όπως είπε, «για ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει και για αυτό προσπαθούμε να μάθουμε εάν θα έχει ένα τέλος».

Στις δηλώσεις και καταγγελίες του Κοινοτάρχη Καλαβασού απάντησε μέσω ανακοίνωσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Είναι με έκπληξη αλλά και λύπη που ακούσαμε τις ανακριβείς ψεσινές δηλώσεις του Κοινοτάρχη Καλαβασού, κ. Λευτέρη Φωκά, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα Κεντρικά Δελτία Ειδήσεων, να αναφέρεται σε αδράνεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο επαγγελματισμός, η συνέπεια και το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποδεικνύονται μέσα από την διαχρονική της πορεία και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβιβασμού ή μείωσης του έργου που επιτελεί θα δίνονται οι ανάλογες απαντήσεις.

Ως εκ των πιο πάνω, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει και επαναλαμβάνει τα ακόλουθα:

Άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε στην πυρκαγιά, όπου μέχρι και σήμερα είναι παρόν και θα είναι παρόν μέχρι το πέρας του επεισοδίου.

Με την άφιξη των πρώτων δυνάμεων στην πυρκαγιά έγινε αξιολόγηση των κινδύνων τόσο για το προσωπικό της Πυροσβεστικής όσο και για τους πολίτες. Στην συνέχεια κινητοποίησε όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς ώστε να αναλάβει η κάθε Υπηρεσία τον θεσμικό της ρόλο.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας, διαθέτει και την εμπειρογνωμοσύνη και τις γνώσεις διαχείρισης τέτοιων πυρκαγιών και όπως ο ίδιος γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και προφανώς δε δέχεται υποδείξεις πώς να τα διαχειριστεί, έτσι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δε δέχεται υποδείξεις πώς να διαχειρίζεται την κατάσβεση πυρκαγιών. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της για τις ιδιομορφίες αυτού του είδους πυρκαγιών και ανάλυση στον τρόπο διαχείρισής τους και σε ουδεμία περίπτωση η Υπηρεσία έμεινε αδρανής.

Επιπρόσθετα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αξιολογώντας την δυναμική της πυρκαγιάς, την καύσιμη ύλη, τον όγκο και την φύση των υλικών και  συνυπολογίζοντας τα πιο πάνω με τις εμπειρίες δεκαετιών αποφασίστηκε όπως για την κατάσβεση της συνεργαστεί με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να καλυφτεί με χώμα καθότι η ρίψη μεγάλων ποσοτήτων νερού ή αφρού θα προκαλούσε επιβράδυνση στην κατάσβεση της. Βαρετού τύπου οχήματα και ερπυστριοφόρα συνεχίζουν την επιχωμάτωση και κατάσβεση της πυρκαγιάς και γίνεται χρήση κατασβεστικού υλικού όταν είναι απαραίτητο.

Θα ήταν καλό ο κ. Φωκά προτού προβαίνει σε οποιεσδήποτε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αφορούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, να έρχεται σε επαφή μαζί μας και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του.

Εν κατακλείδι, ο κ. Φωκά αναφέρθηκε στην παράδοση του Πυροσβεστικού Σταθμού Βασιλικού και ότι δεν παραδίδεται γιατί περνούν καλώδια ψηλής τάσης από πάνω του. Ουδέν αναληθέστερο. Ο Πυροσβεστικός Σταθμός Βασιλικού παραδίδεται σήμερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα λειτουργήσει το συντομότερο εν το μέτρο των δυνατοτήτων μας, αφού στελεχωθεί με τα απαραίτητα οχήματα, εξάρτυση και προσωπικό. Να διευκρινιστεί ότι, ναι μεν θα λειτουργήσει ο Σταθμός αλλά δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος έναρξης ή εξάπλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή» καταλήγει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.