Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι; Αυτά είναι τα κορυφαία αναπτυσσόμενα επαγγέλματα

Διαπιστώνεται μια γενικότερη στροφή προς την επικοινωνία και το μάρκετινγκ.

Οι παγκύπριες εξετάσεις έχουν ρίξει αυλαία, τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί. Βλέποντας κανείς τα στατιστικά που δημοσίευσε προ ημερών το ΥΠΠΑΝ σχετικά με τα ήδη συμπληρωμένα μηχανογραφικά, θα διαπιστώσει μια γενικότερη στροφή των υποψηφίων προς την επικοινωνία και το μάρκετινγκ, αφού σχεδόν οι μισοί απ’ αυτούς τις έχουν συμπεριλάβει στις επιλογές τους. Πάντως, και από τα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τους φοιτητές, φαίνεται πως επιλέγουν ακόμη και στις τριτοβάθμιες σχολές επαγγέλματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο. Γιατί παρατηρείται αυτή η αλλαγή στις προτιμήσεις των υποψηφίων; Τι λένε τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με τα κορυφαία αναπτυσσόμενα επαγγέλματα του τελευταίου χρόνου;

Πρώτη επιλογή η ιατρική

Φέτος οι υποψήφιοι για εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν ελαφρώς λιγότεροι (5.202) απ’ ό,τι το 2021 (5.559) και το 2020 (5.465). Πρώτη επιλογή των περισσότερων υποψηφίων είναι, ως είθισται, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 597 άτομα να στοχεύουν σε αυτήν. Ακολουθεί η Λογιστική και Χρηματοοικονομική Σχολή επίσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 454 να την έχουν βάλει στο μηχανογραφικό τους ως πρώτη επιλογή. Από τη θεωρητική κατεύθυνση, την πρωτιά φέτος δεν την έχει η νομική, αλλά η Σχολή της Ψυχολογίας, με 377 άτομα να έχουν δηλώσει την προτίμησή τους σε αυτήν.

Ψηλά στη λίστα και η λογοθεραπεία

Ψηλά στη λίστα είναι και η λογοθεραπεία/λογοπαθολογία, αλλά και η νοσηλευτική του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με περίπου 160 άτομα να τις έχουν δηλώσει ως πρώτη επιλογή. Σταθερά υψηλή ζήτηση έχουν και οι Στρατιωτικές Σχολές, με 118 άτομα να έχουν δηλώσει τη Σχολή Ευελπίδων ως πρώτη επιλογή και 91 άτομα να επιδιώκουν να εισαχθούν στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Ξηράς. Την ίδια ώρα, 94 άτομα δηλώνουν ως πρώτη επιλογή τις Μαγειρικές Τέχνες του ΑΞΙΚ, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο, αφού πλέον παρατηρείται μια μικρή στροφή και προς τις επισιτιστικές τέχνες.

Ζητάνε Στρατιωτικές Σχολές

Οι Στρατιωτικές Σχολές τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντική άνοδο όσον αφορά τη γενικότερη ζήτηση από τους υποψηφίους. Πρώτη στις επιλογές φαίνεται ότι είναι η Σχολή Ευελπίδων, ενώ ακολουθεί η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και αμέσως μετά η Σχολή Ικάρων. Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ακολουθούν τρεις κατανομές για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (ΠΚ και ΤΕΠΑΚ), ενώ τα αποτελέσματα για τα ΑΕΙ στην Ελλάδα θα ανακοινωθούν τέλος Αυγούστου.

Στροφή προς μάρκετινγκ

Όσον αφορά τη γενικότερη ζήτηση των σχολών, «νικητής» φαίνεται ότι βγαίνει το ΤΕΠΑΚ, και συγκεκριμένα η Σχολή της Επικοινωνίας-Μάρκετινγκ, με περίπου τους μισούς υποψηφίους (2.349) να την έχουν συμπεριλάβει στο μηχανογραφικό τους. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό, το οποίο δείχνει ότι η ζήτηση των φοιτητών, αλλά και της ίδιας της αγοράς στρέφεται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ακολουθούν τα τουριστικά επαγγέλματα, και συγκεκριμένα η Διοίκηση Ξενοδοχείων και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ, με επίσης τους μισούς υποψηφίους να τη θεωρούν μία απ’ τις βασικές επιλογές τους. Υψηλή ζήτηση σημειώνει και η Σχολή Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, κάτι το οποίο μπορεί να εξηγηθεί τόσο απ’ τα δεδομένα της εποχής όσο και απ’ τη γενικότερη ανάγκη που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά για γνώστες του διαδικτύου, της επικοινωνίας και των social media. Την ίδια ώρα, η γενικότερη στροφή προς οτιδήποτε σχετίζεται με τις σπουδές διαδικτύου επιβεβαιώνεται και από τις συνεχείς θέσεις που ανοίγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω σε αυτά τα αντικείμενα.

Τεράστιο άλμα

4279753351569425 20-1

Σύμφωνα με τη Eurostat, το επάγγελμα που σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων στην ΕΕ μεταξύ του 1ου τριμήνου του 2021 και του 1ου τριμήνου του 2022 ήταν αυτό του βοηθού προετοιμασίας τροφίμων, με άνοδο 25,1%. Το εν λόγω επάγγελμα κατέγραψε τεράστιο άλμα και από σχεδόν 1,1 εκατ. εργαζόμενους έφτασε σε 1,4 εκατ. Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 15,6%, καταγράφηκε στην ομάδα εργαζομένων στις υπηρεσίες προσωπικής εξυπηρέτησης (σύμφωνα με τη Διεθνή Τυποποιημένη Ταξινόμηση των Επαγγελμάτων – ISCO), η οποία σχετίζεται με επαγγέλματα όπως ταξιδιωτικοί συνοδοί, ξεναγοί, μάγειρες, σερβιτόροι και μπάρμαν, κομμωτές, αισθητικοί, επόπτες κτηρίων και οικιακοί βοηθοί. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυτή η επαγγελματική ομάδα είχε 7,6 εκατομμύρια εργαζομένους.

Εργαζόμενοι στην ΤΠΕ

Οι επαγγελματίες της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ) κατέλαβαν την τρίτη θέση, με αύξηση 9,6% στο σχετικό δωδεκάμηνο. Μεταξύ αυτών των δύο τριμήνων, αυτή η ομάδα (που σχετίζεται με προγραμματιστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών και επαγγελματίες βάσεων δεδομένων και δικτύων) αυξήθηκε από 4,1 σε 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενους. Υπήρχαν δύο επαγγελματικές ομάδες που κατέγραψαν αύξηση 9% στον αριθμό των εργαζομένων: νομικοί, εργαζόμενοι στον πολιτισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες (+9,4%), καθώς και διευθυντές σε κλάδους όπως φιλοξενίας, λιανεμπορίου και άλλων υπηρεσιών (+9,1%). Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυτές οι ομάδες μετρούσαν αντίστοιχα 3,5 και 2,4 εκατομμύρια εργαζομένους.

Επόμενοι στη λίστα των κορυφαίων επαγγελμάτων με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στον αριθμό των απασχολουμένων ήταν οι επαγγελματίες των επιχειρήσεων και της διοίκησης (+7,4%), οι εργάτες της χειροτεχνίας και του κλάδου εκτυπώσεων (+6,7%), οι τεχνικοί πληροφοριών και επικοινωνίας (+5,9%), οι μηχανικοί (+5,7%) και οι διευθυντές παραγωγής και εξειδικευμένων υπηρεσιών (+5,3%). Αντίθετα, οι εργάτες στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ από το 1ο τρίμηνο του 2021 έως το 1ο τρίμηνο του 2022 (-12,6%).

Και στο βάθος… έρχεται το digital και τα παρακλάδια του

Ξεχωριστός λόγος πρέπει να γίνει και για το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται πως ο χώρος της διαφήμισης έχει αλλάξει και έχει ξεφύγει πλέον από το παραδοσιακό μάρκετινγκ. Η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έχουν κατακλύσει τις οθόνες μας και καθημερινά δεχόμαστε μηνύματα και διαφημίσεις χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες έχουν αντιληφθεί την ανάγκη στροφής στην digital εποχή και δημιουργούν θέσεις εργασίας αποκλειστικά γι’ αυτό το αντικείμενο. Έτσι γεννήθηκε το επάγγελμα του Digital Marketer, ο οποίος στην ουσία αναλαμβάνει την προβολή και διαχείριση των media μιας εταιρείας, ενός οργανισμού ή και φυσικού προσώπου. Οι γνώσεις του βασίζονται στο παραδοσιακό μάρκετινγκ, αλλά είναι καλός γνώστης και χειριστής όλων των social media και γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες και επιθυμίες του κόσμου.

Designer

Ωστόσο, ένας Digital Marketer δεν μπορεί να σταθεί μόνος του. Χρειάζεται την άμεση συνεργασία με κάποιον Designer που θα αναλάβει τον σχεδιασμό όσων θέλει να επικοινωνήσει ο marketer.

Developer

Μαζί με τον designer, αναγκαίος είναι και ένας προγραμματιστής (developer), ο οποίος θα σχεδιάσει το site και τα applications μιας επιχείρησης και θα είναι υπεύθυνος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των συστημάτων.

Business intelligence analysts

Το επάγγελμα του Business intelligence analysts απαιτεί πτυχίο πληροφορικής, μηχανικού υπολογιστών, στατιστικής ή marketing (ιδανικά συνδυασμός) προκειμένου να ασχοληθεί με την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων και τη δημιουργία παρουσιάσεων και γραφημάτων για την πορεία και την ανάπτυξη μιας εταιρείας.

Agile Coach και Scrum Master

Είναι τα δύο επαγγέλματα που στο εξωτερικό θεωρούνται απαραίτητα σε μεγάλες εταιρείες και που δειλά κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Στην ουσία είναι θέσεις που απευθύνονται σε άτομα με οργανωτικές δεξιότητες, που θέλουν να δουλεύουν με ομάδες και είναι υπεύθυνα για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους υπαλλήλους της εταιρείας, να συμβουλεύουν και να βρίσκουν τρόπους με τους οποίους η εταιρεία μπορεί να εξελιχθεί. Πρόκειται για θέσεις αρκετά καλά αμειβόμενες.

Πηγή: πολίτης