Τι περιμένεις Δήμαρχε της Λεμεσού; Να πέσει μέρος της πολυκατοικίας “Πιερή” πάνω σε κάποιο παιδάκι και να πεις μετά …εγω ..εν τζιαι…

Η σεισμική δραστηριότητα που  επικρατεί στην περιοχή μας, το τελευταίο διάστημα, έφερε στο προσκήνιο την επικινδυνότητα της περιβόητης πολυκατοικίας "Πιερή" και την ανάγκη κατεδάφισης της, αφού, όπως αναφέρει ο σεισμολόγος και εκκαθαριστής του κτιρίου "θα καταρρεύσει με ένα δυνατό σεισμό". Ο Δήμος όμως Λεμεσού, για ακόμη μια φορά .... "τα ζώα μου αργά"!

Η ιστορία της πολυκατοικίας “Πιερή”

Η γνωστή, για τους Λεμεσιανούς, πολυκατοικία “Πιερή” ήταν το πρώτο μεγάλο κτίριο που θα χτιζόταν στη Λεμεσό, με 14 ολόκληρους ορόφους και φιλοδοξία ήταν να αποτελέσει το στολίδι της πόλης, αφού βρισκόταν επί της Λεωφόρου Ομονοίας, – κοντά στο λιμάνι – και προσφερόταν για επένδυση τόσο απο Κύπριους όσο και απο ξένους επιχειρηματίες. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή του, το 1977, άρχισε να προβάλλεται μέσα απο διαφημιστικές καταχωρήσεις στις εφημερίδες της εποχής, σε μια προσπάθεια της εταιρίας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγοραστών.

Κάτι παρόμοιο δηλαδή, που γίνεται με τους “Πύργους” επί της Παραλιακής λεωφόρου, της Λεμεσού, σήμερα.

Παρ’ όλο όμως που εταιρίες επένδυσαν στο κτίριο, τελικά δεν πήραν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο, αφού η κατασκευή του κτιρίου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της πτώχευσης της ιδιοκτήτριας εταιρίας και μέχρι και σήμερα, 45 χρόνια μετά, η περιβόητη “πολυκατοικία Πιερή”, παραµένει ένας τσιµεντένιος εφιάλτης για την πόλη της Λεµεσού και ιδιαίτερα για την πυκνοκατοικηµένη πλέον και ευρείας κυκλοφορίας λεωφόρο Οµονοίας.

“Το κτίριο είναι άκρως επικίνδυο και έτοιμο να καταρρεύσει με ένα δυνατό σεισμό”

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εδώ και αρκετό καιρό, ο Κώστας Φραντζής, σεισμολόγος αλλά και εκκαθαριστής του κτιρίου αλλά “τα ζώα μου αργά” λέει και μια παροιμία αφού η κατεδάφιση του που είναι πλέον μονόδρομος, για λόγους ασφαλείας των κατοίκων της περιοχής, σκαλώνει πάνω στις καθυστερήσεις απο το Δήμο Λεμεσού!

“Το κτίριο δεν ήταν αντισεισμικό, και ο τελευταίος όροφος θα έπρεπε να κατεδαφιστεί αφού παρουσίαζε μεγάλη κλίση” τονίζει ο Κώστας Φραντζής.

Με αυτά τα δεδοµένα και αφού κάθε προσπάθεια πώλησης του κτιρίου οδηγείτο σε ναυάγιο, ο εκκαθαριστής αποφάσισε ότι το καλύτερο που θα µπορούσε να γίνει ήταν η κατεδάφισή του.

Το ζήτηµα όµως της κατεδάφισης δεν προχωρά κι αυτό, όπως αναφέρει ο Κώστας Φραντζής, επειδή “βρίσκω εµπόδια από το δήµο στην έκδοση της άδειας για κατεδάφιση, µε το δικαιολογητικό ότι δεν έχουν γίνει εκ µέρους µου όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν”. Όµως, όπως τονίζει, όλες οι ενέργειες έγιναν από το 2018 και συνεχίστηκαν και το 2019 και το 2020 και “η απάντηση-απόρριψη µου δόθηκε πριν λίγες µέρες. Από τη στιγµή που ο ίδιος ο δήµος έχει σηµατοδοτήσει το κτίριο ως επικίνδυνο, θεωρώ αδιανόητο να δηµιουργεί προσκόµµατα στη χωρίς άλλη καθυστέρηση κατεδάφισή του”. Τώρα, όπως επισηµαίνει ο κ. Φραντζής, “µου ζήτησαν κάποια επιπλέον έγγραφα, τα οποία και κατέθεσα και όπως µου είπαν θα τα µελετήσουν και βρίσκοµαι σε στάση αναµονής για την παραχώρηση της άδειας κατεδάφισης”.

Τονίζοντας ότι η απόφαση του για κατεδάφιση του κτηρίου είναι αμετάκλητη, ο κ. Φραντζής, υποδεικνύει ότι αν δεν γίνει αυτό, το κτήριο θα καταρρεύσει με ένα ενδεχόμενο σεισμό με απρόβλεπτες τις συνέπειες.

«Είτε με την έγκριση του Δήμου είτε όχι, θα ενημερώσω τον Αρχηγό Αστυνομίας και θα προχωρήσω στην κατεδάφιση… το κτήριο μου ανήκει ως εκκαθαριστής και εφόσον κρίνω και ως σεισμολόγος ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσει, αυτό θα πρέπει να κάνω…».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Κώστας Φραντζής, έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία ειδικό εργολάβο ο οποίος ανέλαβε την κατεδάφιση διαβεβαιώνοντας ότι όλα θα γίνουν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα. Το κόστος θα ανέλθει στις 450.000 ευρώ και θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες.

Limassol Today - 4 004

Με την ολοκλήρωση της κατεδάφισης και την κάλυψη του υπογείου με τα ανακυκλωμένα μπάζα, θα δημιουργηθεί ένας επίπεδος χώρος τεσσάρων μεγάλων οικοπέδων, τα οποία, όπως ανάφερε ο ίδιος, θα πουληθούν ώστε να εξασφαλιστούν τα χρήματα με τα οποία θα γίνει κατορθωτό να αποζημιωθούν εταιρείες και άτομα που είχαν αγοράσει χώρους στο κτήριο.

Είναι λυπηρή και συνάμα απογοητευτική, η στάση αναμονής του Δήμου Λεμεσού με τους αρμόδιους να ζητάνε συνεχώς επιπλέον έγγραφα. Είναι αδιανόητο σε μια περιοχή, όπως η Λεωφόρος Ομονοίας, να υπάρχει ένα ετοιμόρροπο κτίριο και οι αρμόδιοι να καθυστερούν, για τον οποιοδήποτε λόγο, την κατεδάφιση τους.

Και αν αύριο περάσει ένα παιδάκι απο κάτω και πέσει κομμάτι του κτιρίου; Τι θα γίνει; Θα πούμε δεν γνωρίζαμε;

Τι περιμένεις δηλαδή Δήμαρχε της Λεμεσού; Να θρηνήσουμε θύματα και να πεις μετά “εγώ εν τζιαι…;”

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα “Διάλογος”