Τουρκία-Ρωσία: Δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Μόσχας-Αγκυρας

Εντονα θορυβημένες εμφανίζονται δυτικές κυβερνήσεις για την εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι η Αγκυρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο “δυτικών αντιποίνων”, αν βοηθήσει την Ρωσία στην αποφυγή των δυτικών κυρώσεων.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, η οποία τονίζει ότι έξι δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία για τις συμφωνίες που συνήψε, στο Σότσι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενας ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε, στην εφημερίδα, ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να κληθούν, δυτικές εταιρίες και τράπεζες, να αποσυρθούν από την Τουρκία, αν εφαρμοστούν οι δεσμέυσεις που ανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος. Αλλοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν αυτό το ενδεχόμενο απομακρυσμένο, αλλά τόνισαν ότι άλλες δράσεις, κατά της Τουρκίας, δεν αποκλείονται.

​ Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών.

Εξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για την συμφωνία αυτή.