Το Γεσυ μας μάρανε – Δεν τα βρίσκουν ούτε για τα ευφημερεύοντα φαρμακεία

Λερναία ύδρα έχει καταντήσει το Γεσύ, αφού οι αρμόδιοι δεν προλαβαίνουν να λύσουν το ένα θέμα και προκύπτει αμέσως το επόμενο. Αυτή τη φορά, ΟΥΑ, Παιδιατρική εταιρία, ΠΑΣΙΚΥ και ΠΙΣ δεν τα βρίσκουν ούτε για τα ευφημερεύοντα φαρμακεία με τον Υπουργό Υγείας να αναφέρει πως την Τετάρτη θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων καθώς και ότι θα ακολουθήσουν εσυσκέψεις για επίλυση των θεμάτων που προέκυψαν. 

Απο την πλευρά του ο Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανάφερε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αξιοποιηθούν τα κέντρα υγείας του δημόσιου ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΟΚΥπΥ για την εξυπηρέτηση στους χώρους του Κέντρου Υγείας από ιδιώτες γιατρούς. Ακολούθως, μπήκαν στο παιχνίδι, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και την Παρασκευή συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες όσο αφορά το οικονομικό κομμάτι.

Απόφαση ακόμη όμως, δεν έχει ληφθεί για το χώρο στέγασης των εφευμερεύοντων φαρμακείων, με τους αρμόδιους να διαφωνούς και σε αυτό. Απο πλευράς του όμως ο ΟΚΥπΥ προτείνει, πάλι, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Ανοιχτά παραμένουν και τα ζητήματα όσο αφορά ωράριο και αποζημιώσεις με τον Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Δρ. Αναστασιάδη, να επισημένει ότι “είναι αδιανόητο να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία στα γραφεία του κάθε προσωπικού ιατρού”.

Ο ΠΑΣΙΚΥ απο την πλευρά του, με τον Σωτήρη Κούμα, απορρίπτει τον χώρο των Κέντρων Υγείας εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσφορία για τη μη συμμετοχή τους στον διάλογο. Ο Σωτήρης Κούμας εξήγησε ότι πρόκειται για μια πάγια θέση του ΠΑΣΙΚΥ ότι ο οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να χρησιμοποιεί τις υποδομές του δημοσίου, αντιστρέφοντας το ερώτημα αν μπορεί ο ίδιος να χρησιμοποιεί το ιατρείο του κάθε ιδιώτη γιατρού. Πρόσθεσε δε, ότι θα έχουν την υποχρέωση όλοι οι προσωπικοί γιατροί να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και να εκτελούν τις βάρδιες και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν καταγράφεται πουθενά στο καθηκοντολόγιο τους.

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ζητώντας διάλογο και να ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα ισχύει στα εφημερεύοντα ιατρεία.