Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε δημοσιεύματα σε σχέση με την αίτηση πολιτογράφησης αλλοδαπής

Δεν συμπλήρωνε τα απαιτούμενα πέντε έτη νόμιμης διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία ως σύζυγος Κύπριου πολίτη, αλλοδαπή, η οποία, στις 21/11/2017 υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εγκριθεί αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Υπηκοότητα παίρνουν μόνο οι απατεώνες».

Προσθέτει ότι «όντως υπηκοότητα δεν πρέπει να παίρνουν όσοι δεν πληρούν τα προβλεπόμενα από την Νομοθεσία κριτήρια» και παραθέτει τα γεγονότα σε σχέση με την αίτηση πολιτογράφησης της συγκεκριμένης αλλοδαπής.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών η υπό αναφορά αλλοδαπή, «επανήλθε με μεταγενέστερη αίτηση το 2020 θεωρώντας ότι συμπλήρωνε τα απαιτούμενα χρόνια παραμονής στη Δημοκρατία».

Ωστόσο «κατά την εξέταση της νέας αίτησης της διαπιστώθηκε ότι η αλλοδαπή διέμενε παράνομα στην Δημοκρατία μεταξύ των ετών 2012 και 2015, δηλαδή για διάστημα πέραν των τριών ετών και ως εκ τούτου ούτε και τότε συμπλήρωνε την απαιτούμενη χρονική περίοδο νόμιμης παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Σημειώνεται ότι η Νομοθεσία δεν παρέχει διακριτική ευχέρεια όταν δεν πληρείται το συγκεκριμένο κριτήριο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης εισηγήθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών την απόρριψη της συγκεκριμένης αίτησης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή το Υπουργείο Εσωτερικών «δεν σχολιάζει ούτε τους χαρακτηρισμούς του συντάκτη του άρθρου, ούτε και τους πομπώδεις τίτλους του δημοσιεύματος».

Το δημοσίευμα είναι της εφημερίδας «Πολίτης» ημερομηνίας 26 Ιουλίου 2022 σύμφωνα με το οποίο «το Υπουργείο Εσωτερικών αρνείται να εξετάσει καν αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας από την 28χρονη από την Ουκρανία η οποία ζει μονίμως στην Κύπρο και από το 2016 είναι παντρεμένη με Κύπριο».