Το Υπουργείο Παιδείας το φκιολίν του – Για ακόμη μια χρονιά, δεν θα υπάρχουν σχολικοί συνοδοί

Εδώ και 4 χρόνια, οι μαθητές παιδιών με αναπηρίες, παλεύουν απέναντι σε ένα Υπουργείο Παιδείας που ολοένα και κωφαίνει αναφέροντας μάλιστα πως γίνονται βήματα, μόνο προς τα πίσω και κάνοντας λόγο ακόμη και για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσα από τις αναφορές των γονιών των παιδιών με αναπηρίες, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι το γεγονός πως το πρόβλημα με τους συνοδούς είναι διαχρονικό, με τους αρμόδιους αντί να ψάχνουν λύσεις για το επιλύσουν, με τις αποφάσεις που λαμβάνουν, το εντείνουν.

Τα παράπονα των γονιών παιδιών με αναπηρίες, που περιμένουν με αγωνία να λάβουν απαντήσεις στο αίτημά τους για συνοδό για τα παιδιά τους, έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν να αναφέρουν πως έχουν αρχίσει οι ενημερώσεις, από πλευράς σχολείων, ότι τα παιδιά δεν θα έχουν προσωπικό συνοδό και τις ανάγκες των παιδιών θα καλύπτουν συνοδοί που υπάρχουν στα σχολεία και θα καθοριστούν από συνδετικό λειτουργό.

Η εν λόγω κίνηση του Υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, ακόμη κι αν είναι νωρίς, με τους γονείς να φωνάζουν και να την χαρακτηρίζουν απαράδεκτη, καθώς πρόκειται για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών τους, εντός των σχολικών μονάδων.

Και αυτό γιατί, αντί το Υπουργείο να εξυπηρετήσει την διαδικασία πρόσληψης συνοδού, μονιμοποιήσε 1,200 άτομα, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία αξιολόγηση, αν αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών.

Οι αναφορές, αλλά και το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάστηκε απροετοίμαστο στην τελευταία δημόσια συζήτηση για το θέμα, προκάλεσαν έντονη ενόχληση στις οργανώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν την όλη στάση απαράδεκτη. Μάλιστα, έγινε αναφορά για πλαφόν στους συνοδούς, οι οποίοι πρέπει να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες όλων των παιδιών.

Το τραγικό της όλης κατάστασης που επικρατεί είναι πως το Υπουργείο μίλησε για 200 συνοδούς και πως αυτοί θα πρέπει να ανταποκριθούν στον αριθμό των μαθητών που υπάρχει. Τα 500 παιδιά δηλαδή, που υπάρχουν παγκύπρια θα πρέπει αυτά να συμβιβαστούν στον αριθμό των συνοδών! Αν είναι δυνατό, το ίδιο το Υπουργείο αντί να βλέπει την ανάγκη για άμεση δημιουργία θέσεων, βλέπει πρώτα τις θέσεις για να βολέψει τις ανάγκες!

Οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες είναι έντονα ενοχλημένοι με τη στάση του Υπουργείου Παιδείας και τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει, αφού θεωρούν πως οι πόρτες είναι πάντα κλειστές γι’ αυτούς. Κατηγορούν τον ίδιο τον Υπουργό για “ετσιθελική στάσηκαι συμπεριφορά”

Οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, μέσω των οργανωμένων συνόλων τους μελετούν τους τρόπους αντίδρασης καθώς και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για δυναμικές κινητοποιήσεις, σε συνεργασία με ΚΥΣΟΑ