Τρέχουν να μαντρώσουν οπαδούς τα κόμματα, αναμένοντας απόφαση Χριστοδουλίδη

Οπως σε κάθε προεδρική εκλογή εις γην εναλίαν Κύπρο, τα δύο μεγάλα κόμματα βγάλαν τις μεζούρες και ξεκίνησαν απο νωρίς να μετρούν τις δυνάμεις τους όσο αφορά στηην απήχηση συγκεκριμένων προσώπων σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και την επιρροή αντίπαλων κομμάτων.

Το μαγικό κλειδί στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου ήταν πάντα η δυνατότητα των υποψηφίων να συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις. Κοινώς μάντρωμα ολούθε! Αυτό αντιλήφθηκαν νωρίς Κυβερνώντες, αντιπολίτευση και λοιποί παρελκόμενοι και ρίχτηκαν με τα μούτρα, στην… συσπείρωση.

Στην προσπάθεια λοιπόν, “συσπείρωσης δυνάμεων”, ρίχτηκε με τα μούτρα, πρώτος-πρώτος ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου που οι μετρήσεις όμως – επίσημες και ανεπίσημες- τον δείχνουν να δυσκολεύεται να αναπτύξει δυναμική. Κάτι που γνωρίζει μέχρι και ο τελευταίος πονεμένος Συναγερμικός ψηφοφόρος αφού ο Αβέρωφ δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους απλούς δεξιούς κύκλους εν συγκρίση με τον τ. Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε πρόσφατη μάλιστα “μυστική” δημοσκόπηση είναι εμφανές το προβάδισμα του Χριστοδουλίδη με 23 μονάδες διαφορά από τον Αβέρωφ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίζεται να εξασφαλίζει ένα ποσοστό της τάξης του 35% έναντι μόλις 12% που παίρνει αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού που βλέπει τη στρατηγική της Πινδάρου να πλήξουν την εικόνα του τέως υπουργού να μην επιτυγχάνει τον στόχο της.

Άνα- κάτω τους έκανε όλους ο Χριστοδουλίδης

Όσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αναγγέλει επίσημα την υποψηφιότητα του, τόσο τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταλήγουν σε αποφάσεις, όσο αφορά στο δικό τους υποψήφιο αφού συζητήσεις γίνονται πλην όμως κρατόντας όμως όλοι τους μια”πισινή”.

Η εκκρεμότητα της εξαγγελίας της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη φαίνεται πως, εκτός το ότι κατάφερε να επηρεάσει τη βελτίωση της συσπείρωσης του Αβέρωφ εντός ΔΗΣΥ, παράλληλα επηρέασε και όλα. Έτσι έχουμε το ΑΚΕΛ να μην αποφασίζει τον υποφήψιο του, το ΔΗΚΟ να έχει δηλώσει ότι “μπορεί υπό προϋποθέσεις” ο Χριστοδουλίδης να αποτελέσει την επιλογή του κόμματος του Νικόλα Παπαδόπουλου και ΕΔΕΚ αλλά και ΔΗΠΑ να “παρασύρονται” στο ρυθμό του τέως Υπουργού Εξωτερικών, αφού αυτός, σύμφωνα με τις μετρήσεις έχει δυνατούς άσσους στο μανίκι.

Πρώτο: Αντλεί ψήφους από όλο το φάσμα των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Η τελευταία μέτρηση τον παρουσιάζει να παίρνει το 44% του ΔΗΣΥ, το 48% από το ΔΗΚΟ και ένα 15% από το ΑΚΕΛ. 

Δεύτερο:Όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο και παράδοξο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει καταφέρει, χωρίς να έχει ακόμα εξαγγείλει υποψηφιότητα, να καταγράφει υψηλό ποσοστό εδραιωμένης ψήφου που δύσκολα θα αλλάξει στην πορεία. 

Τρίτο: Οι νέοι σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν στήριξη στον τέως υπουργό Εξωτερικών.

Κάτι που γνωρίζουν καλά εκεί στην Πινδάρου και προφανώς τους δημιουργεί μια άλφα ανασφάλεια αφού πρωτίστως ο εκλεκτός τους, Αβέρωφ βλέπει την προεδρική καρέκλα που τόσο ποθούσε, μέρα με τη μέρα να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Παράλληλα όμως απομακρύνεται και η βλέψη για μια ακόμη επανεκλογή του κόμματος στην Προεδρία. Μάλιστα, στελέχη του ΔΗΣΥ άρχισαν τις γκρίνιες αφού οι μετρήσεις δείχνουν πως μόνο το 36% των συναγερμικών στηρίζει Αβέρωφ. Και έτσι ξεχύθηκαν τα πιστά στον Αβέρωφ κομματόσκυλα στη.. “συσπείρωση δυνάμεων” με κάθε τρόπο. 

Με κάθε τρόπο όμως!

Και βλέπουμε διάφορα τραγελαφικά, όπου δεξιά στελέχη θυμούνται ξαφνικά αστέγους και συνταξιούχους, βλέπουμε τον ίδιο τον εκλεκτό Αβέρωφ να μιλάει με πόνο ψυχής για φιλοξενία Ουκρανών απο Κύπριους έναντι μικράς αμοιβής (!!!) , βλέπουμε τον “Γιώρκο τον καφετζή” που κάποτε του πέταψαν ένα ψωροκούλουρο να μιλάει με πάθος για το τι έκανε ο εκ Αργάκας ορμόμενος εκλεκτός και άλλα τόσα!

Και όλα αυτά σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η επιθετικότητα της Αγκυρας προκαλεί έντονο προβληματισμό για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα, κι ενώ οι εθνικιστικές κραυγές ακούγονται όλο και πιο δυνατά στη γειτονική χώρα, και το τελευταίο που χρειαζόταν αυτή η άμοιρη πατρίδα το επόμενο διάστημα είναι προσωπικές έριδες, οι εσωκομματικές συγκρούσεις και οι κάθε είδους διαιρέσεις.

Αλλά, απο ότι φαίνεται, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους “εκλεκτούς φιλάνθρωπους”.

Γιατί μάθαμε πια πως τον Κύπριο τον θυμούνται μόνο όταν είναι περίοδος εκλογών. Και οι μεν και οι δε. Και η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Κύπριος, σε αυτές τις προεδρικές εκλογές.