Τσέρνομπιλ: Μη φυσιολογικά τα ποσοστά ραδιενέργειας στην περιοχή λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας(ΒΙΝΤΕΟ)

Ανήμερα της επετείου της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις και γύρω από το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία παρουσιάζονται «μη φυσιολογικά» επίπεδα ραδιενέργειας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσι, 36 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα, σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη μετά το σύντομο πέρασμα και κατάληψη του εργοστασίου το προηγούμενο διάστημα από τους Ρώσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο 

Ήταν 26 Απριλίου του 1986, στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στην τότε Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στα χρονικά.

Παρότι στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ είχαν γίνει κι άλλα ατυχήματα, αυτό που συνέβη, όμως, ανήμερα της 26ης Απριλίου του 1986, τότε Μεγάλη Εβδομάδα στην Ελλάδα, δεν είχε προηγούμενο στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία έκρηξη και πυρκαγιά στη 01:23 της 26ης Απριλίου του ’86 στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από το Κίεβο, εξερράγη στη διάρκεια ενός τεστ ασφαλείας.

Οι αλυσιδωτές εκρήξεις του πυρηνικού σταθμού οδήγησαν σε συμβάν της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας, με εκατοντάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολύ περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε.

Επί δέκα ολόκληρες ημέρες, το πυρηνικό καύσιμο θα συνεχίσει να καίει, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που θα μολύνουν, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέχρι και το 75% της Ευρώπης, αλλά κυρίως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, που ήταν τότε σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι σοβιετικές αρχές θα επιχειρήσουν να κρύψουν το δυστύχημα και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παρενέβη δημόσια για το θέμα μόνο στις 14 Μαΐου.