Τσακίζει η ακρίβεια τις πολύτεκνες οικογένειες – Διακόπτουν τις σπουδές τους, λόγω κόστους

Για άλλη μια φορά, οι πολύπαθες πολύτεκνες οικογένειες βάλλονται απο την Κυβερνητική πολιτική καθώς είναι τα μόνιμα θύματα του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας,

Οι συνεχείς αυξήσεις έφεραν τις πολύτεκνες οικογένειες σε δυσμενή θέση κάτι που ώθησε την Οργάνωση Πολυτέκνων να επιχειρήσει να βρει λύσεις αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κράτος ώστε να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο Ντίνος Ολυμπίου, προέδρος της Οργάνωσης δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά “Μπορείτε να αντιληφθείτε την κατάσταση τους για να ζητούν από τα παιδιά τους να διακόψουν τις σπουδές τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Και πως να τα βγάλουν άλλωστε. Ακρίβεια από τη μία, χαμηλοί μισθοί από την άλλη. Εκτός από τα δίδακτρα, εάν πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι και τα ενοίκια διαμερισμάτων εάν τα παιδιά σπουδάζουν σε άλλη πόλη ή χώρα. Υπάρχουν περιπτώσεις με οικογένειες με τρεις φοιτητές που αναγκάζονται να σταματήσουν τον ένα, ώστε να εργαστεί και να βοηθήσει στην αποπεράτωση των σπουδών των άλλων αδερφών του. Με την ελπίδα όταν τελειώσουν αυτά να σπουδάσει αυτό, με ανάλογη βοήθεια. Έχει όμως και παιδιά που σταματήσαν εντελώς γιατί δε μπορούσαν οι γονείς τους να ανταπεξέλθουν»

Τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων συναντήθηκαν στα μέσα του μήνα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση. Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζητώντας αλλαγές στα επιδόματα.

«Σε μία δεκαετία θα χάσουμε την ταυτότητα μας…»

Μπορεί η ταυτότητα του νησιού να επιβίωσε στο πέρασμα δεκάδων κατακτητών ωστόσο η υπογεννητικότητα φαίνεται να αποτελεί πραγματική απειλή. Όσο ακραία κι αν είναι αυτή η πρόβλεψη, το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτρέπει τα ζευγάρια να προχωρήσουν στην απόκτηση παιδιών γεγονός που μεγαλώνει την απειλή της υπογεννητικότητας.

«Δυστυχώς είμαστε ο τελευταίος ελληνισμός που έχει μείνει εκτός της Μητροπολιτικής Ελλάδας και κάθε χρόνο μειωνόμαστε. Σε μία δεκαετία θα έχουμε χάσει την ταυτότητα μας. Αν σκεφτεί κανείς ότι από το σύνολο των περίπου 9.500 γεννήσεων που έχουμε τον χρόνο, οι 2.500 είναι παιδιά αλλοδαπών τότε με μαθηματική ακρίβεια εκεί οδηγούμαστε. Αναμένω να τελειώσει η απογραφή του πληθυσμού και να μας δοθούν στοιχεία για το πόσα ζευγάρια είναι Κύπριος με Κύπρια. Εκτιμώ ότι θα είναι περίπου μισό εκατομμύριο. Τα παιδιά των υπολοίπων θα είναι είτε αλλοδαποί ή Κύπριοι με δεύτερη πατρίδα χώρα του εξωτερικού».

Για πολλοστή φορά ο κύριος Ολυμπίου τονίζει ότι το κράτος πρέπει να αλλάξει άμεσα την πολιτική του ώστε να γίνει πιο ευνοϊκή για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν πέραν των τριών παιδιών.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για αναχαίτιση της υπογεννητικότητας και τη σωτηρία της πολύτεκνης οικογένειας. Ζητήσαμε για ακόμη μία φορά να στηρίξουν τις οικογένειες για να κάνουν και τρίτο παιδί με το να δώσουν εφάπαξ οκτώ χιλιάδων ευρώ συν τα ωφελήματα που έχουν οι τρίτεκνες οικογένειες. Εάν πάλι η οικογένεια θα κάνει τέταρτο παιδί, τότε το ποσό αυτό να αυξηθεί στις δώδεκα χιλιάδες συν τα ωφελήματα που λαμβάνουν οι πολύτεκνοι. Επιπλέον έκανα εισήγηση στη Βουλή η μητέρα με τέσσερα παιδιά και πάνω να απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος εφόρου ζωής. Δε θα επηρεαστούν τα ταμεία της Δημοκρατίας, απλά δε θα εισπράττουν. Σοβαρά κίνητρα. Δυστυχώς, η πολύτεκνη οικογένεια που είναι ο αιμοδότης αυτού του τόπου δε χαίρει της εκτίμησης που χαίρουν οι πολύτεκνοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πριν ένα χρόνο η Ιταλία αποφάσισε να δίδει το ποσό των 250 ευρώ κάθε μήνα για κάθε παιδί από τον 7ο μήνα της ως και το 21ο έτος της ηλικίας του. Θα κοστίσει 20 δισ. ευρώ ετησίως αλλά δείχνουν ότι κυβερνήσεις στην Ευρώπη απασχολούνται σοβαρά με το δημογραφικό πρόβλημα. Η σημαντικότερη επένδυση για ένα κράτος είναι οι άνθρωποι».

Με πληροφορίες απο την C.T