Πόσο κινδυνεύει η δημόσια υγεία απο την υγειονομική βόμβα του Πουρνάρα;

Υγειονομική βόμβα χαρακτήρισε το Πουρνάρα ο πνευμονολόγος, Χάρης Αρμεύτης, αφού οι συνθήκες διαβίωσης ενισχύουν την ανάπτυξη και μετάδοση ασθενειών όπως είναι η φυματίωση.

Πόσο όμως κινδυνεύει η δημόσια υγεία από τις μεταδοτικές ασθένειες;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, στο Πουρνάρα, έχουν εντοπιστεί, 109 περιστατικά AIDS, 373 ηπατίτιδας Β΄, 52 ηπατίτιδας Γ΄, 53 σύφιλης και 11 με ενεργό φυματίωση.

Μιλώντας στο ACTIVE και την εκπομπή «Ατζέντα», ο Χάρης Αρμεύτης είπε πως τόσο ο τρόπος διαβίωση όσο και ο αριθμός ατόμων που βρίσκονται στις συγκεκριμένες κλειστές δομές, συντείνουν στην ανάπτυξη περιστατικών διαφόρων ασθενειών και ειδικότερα της φυματίωσης.

Παράλληλα επισήμανε πως στην Κύπρο υπάρχουν περιστατικά φυματίωσης αλλά ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Εξήγησε πως πρόκειται για μια ασθένεια η οποία μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολά με την στενή επαφή και η αντιμετώπισή της είναι αρκετά δύσκολη γιατί προϋποθέτει αρκετό έλεγχο.  

Και τίθεται το ερώτημα – Πόσο κινδυνεύει η δημόσια υγεία, όταν αλλοδαποί, διαμένουν στο Πουρνάρα ή σε hostel; Αυτοί οι άνθρωποι ελέγχονται απο συγκεκριμένες υγειονομικές υπηρεσίες – αφού το Υπουργείο Εργασίας τους έχει δώσει το δικαίωμα στην εργασία; Πόσο κινδυνεύει η δημόσια υγεία απο τις μεταδοτικές ασθένειες;

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι κανένας έλεγχος δεν υπάρχει εξού και είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι φορείς μεταδοτικών ασθενειών αφού αυτοί πολλές φορές, διαμένουν παράνομα σε hostel ή είναι άστεγοι και περιφέρονται μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Προσκαλούμε τους ιθύνοντες τους μας απαντήσουν επίσημα: κινδυνεύουμε ή όχι;