«Υποχώρηση» χαρακτηρίζει την υπογραφή Ερντογάν στη Μαδρίτη η Ακσενέρ

Δυστυχώς αποτελεί υποχώρηση ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της χώρας μας η υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Μαδρίτη, χωρίς να έχει κάποια απτή εξέλιξη, δήλωσε η ηγέτης του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ. Όπως είπε «ο τριμερής μηχανισμός θα μπει σε εφαρμογή αφού η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «η εξαπάτηση είναι συνηθισμένες συνήθειες για τον κ. Ερντογάν».

Σε ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός της, η Μεράλ Ακσενέρ είπε ότι «η αναγνώριση του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι μια νέα κατάσταση. Το σημαντικό ήταν να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα έδιναν τέλος στην παρουσία του PKK σε αυτές τις δύο χώρες. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση χωρίς να έχει καμία απτή εξέλιξη έβαλε την υπογραφή της και δυστυχώς αποτελεί παραχώρηση ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της χώρας μας. Γιατί, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, ο τριμερής μηχανισμός θα μπει σε εφαρμογή αφού η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με την Μεράλ Ακσενέρ «σε περίπτωση που αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργήσει, τότε η Τουρκία έχοντας χάσει το χαρτί του ΝΑΤΟ από τα χέρια της, θα πρέπει να συνεχίσει τις αντιρρήσεις της και να αναζητήσει συνομιλητές. Στην πραγματικότητα, έχουμε δει τέτοιες καταστάσεις σε άλλες συμφωνίες που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν και οι φίλοι του πριν. Αν και η εξαπάτηση είναι συνηθισμένες συνήθειες για τον κ. Ερντογάν και τους φίλους του, αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή για το τουρκικό έθνος».

Σύμφωνα με την Μεράλ Ακσενέρ, «το δεύτερο θέμα είναι ότι στην 5η παράγραφο, ενώ το PKK αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση, το YPG και το PYD ορίζονται ως οργανώσεις που αποτελούν κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας». «Και πάλι, για τα συμφέροντα της χώρας μας, μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία φαίνεται να χάθηκε για χάρη της επιθυμίας του κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει την εξωτερική πολιτική ως υλικό για την εσωτερική πολιτική», ανέφερε η ηγέτης του Καλού Κόμματος.