Υπόθεση Σιζόπουλου: κάποιος βάλθηκε να μας τρελάνει – Λείπει σημαντικό έγγραφο απο το φάκελο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ή κάποιος μας δουλεύει χοντρά ή κάποιος βάλθηκε να μας τρελάνει όσο αφορά στην υπόθεση του Προέδρου και εν ενεργεία βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου της ελεγκτικής υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, δήλωσε σήμερα, ότι το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας δεν βρέθηκε στους φακέλους του Τμήματος Φορολογίας που στάληκαν στην Υπηρεσία.

Το θέμα προκύπτει στο ότι οι φάκελοι από το Τμήμα Φορολογίας, για την υπόθεση, βρίσκονται στην Ελεγκτική Υπηρεσία από την Παρασκευή. Από τους φακέλους, όμως, λείπει το χαρτί της Αστυνομίας, στο οποίο κάνει αναφορά ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας (ημερ. 11/7/2022), με την οποία προσπάθησε να εξηγήσει/δικαιολογήσει γιατί δεν ήρθη η ασυλία του εν λόγω πολιτικού. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία, o φάκελος τής αστυνομικής έρευνας τής υπόθεσης φαίνεται να παραδόθηκε στο Αρχείο Ποινικών Υποθέσεων της Νομικής Υπηρεσίας με οδηγίες της υπεύθυνης του Ποινικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας, Έλενας Κλεόπα (στις 7/10/2019), «ώστε να τύχει σχετικής μελέτης και να γίνουν διαβήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας» του Μαρίνου Σιζόπουλου, «με σκοπό την ανάκρισή του». Στις 27/7/20, επί νέου Γενικού Εισαγγελέα (ο Γιώργος Σαββίδης ανέλαβε καθήκοντα 10/7/2020) δόθηκαν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για μη άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους η υπόθεση θα βρίσκεται σε εκρεμότητα (βρίσκεται αρχειοθετημένη στην Αστυνομία). Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω προκύπτουν από τις αστυνομικές έρευνες και τις γραπτές αναφορές έτσι όπως διαβιβάστηκαν στην Νομική Υπηρεσία.

Λείπει σημαντικό έγγραφο

Μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» ο εκπρόσωπος Τύπου και λειτουργός ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε ότι για την αγοραπωλησία εταιρείας με διαφορετικά ποσά, που εντόπισε το Τμήμα Φορολογίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει την φορολογική πτυχή του θέματος. Θέλουμε να δούμε εάν το Τμήμα Φορολογίας εφάρμοσε ορθά τη νομοθεσία περί φόρου εισοδήματος των εταιρειών, των νομικών προσώπων, εξήγησε και πρόσθεσε: «[μέσα στους φακέλος του Τμήματος Φορολογίας βρήκαμε το γράμμα] από την Αστυνομία προς το Τμήμα Φορολογίας, που τους ζητά βοήθεια τεχνικής φύσεως σε σχέση με τα φορολογικά. Φαίνεται ότι δόθηκε αυτή η βοήθεια από το Τμήμα Φορολογίας προς την Αστυνομία, όμως δεν έχουμε εντοπίσει σε αυτούς τους φακέλους κάποιο έγγραφο ή επιστολή μετά τον 8ο (σ.σ. Αύγουστο) του 2020».

Η Νομική Υπηρεσία είχε δώσει οδηγίες

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση τής Νομικής Υπηρεσία της Δευτέρας (12/7/2022), σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο φάκελος επεστράφη από τη Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία και έκτοτε δεν υπήρχε οποιοδήποτε άλλο θέμα σε εκκρεμότητα, είτε για τη Νομική Υπηρεσία είτε για την Αστυνομία. Παρά ταύτα, δόθηκαν τότε οδηγίες για να παραπεμφθεί το θέμα στον Έφορο Φορολογίας για τη δική του αξιολόγηση, με βάση τη δική του αρμοδιότητα». Η επιστολή που υπάρχει στους φακέλους του Τμήματος Φορολογίας που βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρει ότι η Αστυνομία εξετάζει διάφορα αδικήματα (Απρίλιος 2019) και ότι χρειάζεται τη συνδρομή του Τμήματος Φορολογίας, δηλαδή βοήθεια από κάποιο λειτουργό που καταλαβαίνει από φορολογικά-οικονομικά θέματα. Ο κ. Πετρίδης είπε πως φαίνεται ότι από τα κεντρικά γραφεία δόθηκαν οδηγίες στο επαρχιακό γραφείο φορολογίας στην Λεμεσό, να επικοινωνήσουν με τους ανακριτές και να τους βοηθήσουν στο έργο τους (το 2019). Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είπε ότι το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας (ημερ. 11/7/2022) μπορεί να υπάρχει σε κάποιο άλλο φάκελο και γι αυτό η Υπηρεσία θα ζητήσει την συγκεκριμένη επιστολή από το Τμήμα Φορολογίας, εφόσον η Νομική Υπηρεσία λέει ότι ενημέρωσε και έδωσε οδηγίες.

Τι είπε τη Δευτέρα η Νομική Υπηρεσία

Στην ίδια ανακοίνωση τής Νομική Υπηρεσίας γράφει, ακόμα, ότι «για την ορθή παράθεση ωστόσο των γεγονότων σημειώνεται ότι ουδέποτε αποφασίστηκε από οποιονδήποτε, είτε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα είτε από τους νυν επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, η υποβολή αίτησης για άρση ασυλίας βουλευτού». Σε σχέση με το ζήτημα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του προέδρου της ΕΔΕΚ, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε προχθές Δευτέρα στον Reporter τα εξής: «Το θέμα συζητήθηκε και παρέμενε σε εκκρεμότητα, αφού αποφασίστηκε πως τύγχανε περαιτέρω μελέτης. Ήμασταν στο στάδιο λήψης της απόφασης για κάποια πράγματα, ωστόσο τελικά αποχώρησα από τη Νομική Υπηρεσία». Πάντως την 20/01/2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Νομική Υπηρεσία στην οποία παρευρέθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας (σ.σ. Κώστας Κληρίδης), η Έλενα Κλεόπα, Πωλίνα Ευθυβούλου και οι υπαστυνόμοι Κ. Κωνσταντίνου και Χρ. Χρίστου. Εξηγήθηκαν τα γεγονότα της υπόθεσης και η υπάρχουσα μαρτυρία, ώστε να μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία ο τρόπος για άσκηση ενδεχόμενης ποινικής δίωξης. Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε όπως η υπόθεση παραμείνει στην Ν.Υ. για περαιτέρω μελέτη και οδηγίες».

Τερέπεης: Δεν μπορεί να αφήνονται στα συρτάρια υποθέσεις

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο τέως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μιχάλης Τερέπεης, ο οποίος τοποθετήθηκε επί της αρχής: «Η πολιτική ζωή του τόπου και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους πολιτικούς έχει φθάσει στο ναδίρ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η δική μου προσωπική άποψη, η πολιτική μου θέση, είναι ότι δεν μπορεί πλέον να αφήνονται στα συρτάρια οποιεσδήποτε υποθέσεις χωρίς πλήρη, καθαρή, διαφανή, διερεύνηση. Θεωρώ ότι η ανακοίνωση τής Νομικής Υπηρεσίας δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Επικαλείται αόριστα την ύπαρξη ανεξάρτητης μαρτυρίας, τη στιγμή που υπάρχει παραδοχή ενός ενδεχομένου για διάπραξη αδικήματος».

Σημειώνεται τέλος ότι ζητήθηκε σχετική τοποθέτηση/σχόλιο και από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μαρία Παναγιώτου. Αρνήθηκαν και οι δύο.

Σύλληψη συνέταιρου

Ο 4ος συνέταιρος (αυτός με το πληρεξούσιο) συνελήφθηκε με δικαστικό ένταλμα στις 9/7/2019 και ανακρινόμενος έδωσε θεληματική κατάθεση στην οποία παραδέχθηκε εμπλοκή στην υπόθεση, δίνοντας ταυτόχρονα διάφορους ισχυρισμούς και παραδίδοντας αριθμό εγγράφων προς υποστήριξη των ισχυρισμών του. Ο φάκελος τής υπόθεσης παραδόθηκε στο Αρχείο Ποινικών Υποθέσεων της Νομικής Υπηρεσίας από ανώτερο λειτουργό της Γενικής Εισαγγελίας, ώστε να τύχει σχετικής μελέτης και να γίνουν διαβήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, με σκοπό την ανάκρισή του. Ο εν λόγω φάκελος επιστράφηκε στις 5/11/19 για περαιτέρω εξετάσεις και επαναδιαβιβάστηκε στην Νομική Υπηρεσία στις 6/12/19 για μελέτη και οδηγίες. Σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, στις 20/1/2020, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας (σ.σ. Κώστας Κληρίδης), δύο ανώτεροι λειτουργοί της Γενικής Εισαγγελίας και δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας, αποφασίστηκε όπως η υπόθεση παραμείνει στην ΝΥ για περαιτέρω μελέτη και οδηγίες. Στις 27/7/20, επί νέου Γενικού Εισαγγελέα (Γιώργος Σαββίδης, ανέλαβε καθήκοντα 10/7/2020) δόθηκαν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για μη άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους η υπόθεση θα βρίσκεται σε εκρεμότητα (βρίσκεται αρχειοθετημένη στην Αστυνομία). Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω προκύπτουν από τις αστυνομικές έρευνες και τις γραπτές αναφορές έτσι όπως διαβιβάστηκαν στην Νομική Υπηρεσία. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στον «Π» ότι είναι «εγκλωβισμένος εγγυητής» και δεν έχει σχέση με το θέμα της εταιρείας («Δεν με αφορά εμένα, δεν με ενδιαφέρει, εάν ενδεχομένως αυτός που έκανε την πώληση τού ακινήτου με πληρεξούσιο, άλλο ποσό δήλωσε για την τιμή πώλησης και άλλο ποσό στο Φόρο. Αυτό δεν με αφορά εμένα. Εγώ δεν είμαι μέτοχος της εταιρείας. Εγώ αποχώρησα από την εταιρεία το 2012»). Στο OMEGA και τον Ονούφριο Σωκράτους, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν έχει σχέση με τα υπό διερεύνηση ποινικά αδικήματα, αφού ο ίδιος έκανε την καταγγελία στην Αστυνομία.

Η ΕΔΕΚ για ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας (11/7/2022)

«Καλούμε δημόσια την ηγεσία του ΑΚΕΛ να απολογηθεί για τα παραποιημένα και διαστρεβλωμένα γεγονότα που παρουσίασε σε ανακοίνωσή της στις 6 Ιουλίου 2022. »Μετά και από τη σημερινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας καλούμε δημόσια την ηγεσία του ΑΚΕΛ να απολογηθεί για τα παραποιημένα και διαστρεβλωμένα γεγονότα που παρουσίασε σε βάρος του Προέδρου της ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της στις 6 Ιουλίου 2022.

Υπενθυμίζουμε πως για το συγκεκριμένο θέμα στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας την καταγγελία την έκανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος τον Μάρτιο του 2019».