Υφ. Πρόνοιας για εμπορία προσώπων: Δεν υπάρχει εφησυχασμός

Σημαντική η αναβάθμιση της Κύπρου

Η φετινή αξιολόγηση της Κύπρου στην Έκθεση για την Εμπορία Προσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το 2022 και η αναβάθμισή της στην Κατηγορία 1 αποτελεί για τη χώρα μας σημαντική εξέλιξη, αφού αναγνωρίζονται οι ενέργειες που εφαρμόστηκαν από την Κυβέρνηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινομένου της εμπορίας προσώπων.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το οποίο σημειώνει ότι όπως καταγράφεται στην Έκθεση, η Κύπρος υιοθέτησε πλήρως τις συστάσεις και προχώρησε στην υλοποίηση διάφορων πολιτικών και μέτρων, με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Στην Έκθεση, προστίθεται, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και τη στελέχωσή του με επιπρόσθετο προσωπικό. Η ίδρυση του Υφυπουργείου, σύμφωνα με την Έκθεση, συνιστά σημαντικό βήμα για τον συντονισμό των διαδικασιών και των αρμόδιων Υπηρεσιών και την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων, συνεχίζει το Υφυπουργείο.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων, επιδίωξη του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είναι η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος και, μέσα από συντονισμένες δράσεις, η παροχή στήριξης στα θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης, δίνοντάς τους πρόσβαση σε πληροφόρηση, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, βοήθεια για στέγαση, απασχόληση και κοινωνική επανένταξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αστυνομία Κύπρου για τα θύματα εμπορίας προσώπων, μέσω του οποίου θεσπίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες για τον εντοπισμό και την παροχή βοήθειας προς τα θύματα.

Επιπρόσθετα, αναφέρει η ανακοίνωση, στην Έκθεση γίνεται αναφορά στις ενέργειες για ενίσχυση του κρατικού καταφυγίου με Λειτουργούς Κοινωνικής Ευημερίας, ώστε να ενδυναμωθούν τα θύματα που διαμένουν στον χώρο, με την παροχή βοήθειας και στήριξης σε όλα τα επίπεδα, ενώ παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2021, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1497, όπου οι πολίτες μπορούν να αποτείνονται και να προβαίνουν σε καταγγελίες ή να ενημερώνονται σχετικά με τα θέματα εμπορίας προσώπων.

“Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση χαιρετίζει τη θετική εξέλιξη της αναβάθμισης της Κύπρου στην Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε, σημειώνει η Υφυπουργός, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός” αναφέρεται.

Προσθέτει ότι “αναζητούμε συνεχώς τρόπους και πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούμε στο έπακρο τις εισηγήσεις που καταγράφονται στην Έκθεση του Αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών, και στη βάση αυτών, ενισχύουμε την ετοιμότητά μας να εφαρμόσουμε επιπρόσθετα μέτρα για αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων”.

Η κ. Ανθούση ευχαριστεί, τέλος, την ομόλογό της Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τη Νομική Υπηρεσία και τον Αρχηγό της Αστυνομίας για τη συνεργασία και την προσήλωσή τους στη συλλογική προσπάθεια για τον εντοπισμό των δραστών και των θυμάτων.