Φάκελος για «Αίαντα» με ποινικές διώξεις κατά αστυνομικών

Πίσω στη Νομική Υπηρεσία επεστράφη ο φάκελος που αφορούσε την ποινική έρευνα σε σχέση με τη χρήση του αντιοχλαγωγικού οχήματος της Αστυνομίας «ΑΙΑΝΤΑΣ» και τα επεισόδια που έγιναν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της οργάνωσης «Ως Δαμέ», πέρσι τον Φεβρουάριο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΑΔΙΠΑ) είχε αποστείλει αρχικά τον φάκελο με τα πορίσματα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών στον Γενικό Εισαγγελέα πέρσι τον Οκτώβριο, με εισηγήσεις για ποινικές και πειθαρχικές διώξεις κατά αστυνομικών. Μετά από μελέτη του πορίσματος και των καταθέσεων που συγκεντρώθηκαν από τους ποινικούς ανακριτές, η Νομική Υπηρεσία επέστρεψε τον φάκελο στην Ανεξάρτητη Αρχή με οδηγίες να προβεί σε συμπληρωματικές καταθέσεις. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Αρχής, Ανδρέας Πασχαλίδης, αυτό έγινε και πρόσφατα ο φάκελος αποστάληκε συμπληρωμένος με εισηγήσεις ότι προκύπτουν επιλήψιμα ζητήματα για αστυνομικούς. 

Τώρα, το πόρισμα θα μελετηθεί στο σύνολό του από τη Νομική Υπηρεσία ώστε να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες. Όπως είχε ανακοινώσει η ΑΑΔΙΠΑ, ο αρχικός φάκελος είχε αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία με εισηγήσεις που αφορούν τόσο σε ποινικές όσο και σε πειθαρχικές διώξεις μελών της Αστυνομίας. Στην έκθεση της Αρχής που στάληκε στην Εισαγγελία, περιλαμβανόταν το πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών και η έκθεση του προέδρου της, αναφορικά με τις καταγγελίες πολιτών εναντίον μελών της Αστυνομίας, σχετικά με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στη Λευκωσία, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε το αντιοχλαγωγικό όχημα της Αστυνομίας «ΑΙΑΝΤΑΣ». Κατά την εκδήλωση, είχε τραυματιστεί στο μάτι από ρίψη νερού, η 25χρονη Αναστασία Δημητριάδη.

Στο μεταξύ, παραδόθηκε πρόσφατα στην Αρχή το πόρισμα του ποινικού ανακριτή που διορίστηκε για να διερευνήσει καταγγελία υπαλλήλου γραφείου ταξί στη Λεμεσό, που στρεφόταν κατά του Αστυνομικού Διευθυντή Λεμεσού μετά από επεισόδιο που συνέβη τόσο έξω από το γραφείο ταξί όσο και στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό. Ο ποινικός ανακριτής εκτός από τις καταθέσεις που έλαβε, παρέλαβε και εξέτασε υλικό από 28 κάμερες χωρίς να δείχνουν τον καταγγελλόμενο να επιτίθεται στον παραπονούμενο. Το πόρισμα θα εξεταστεί από την Αρχή και θα διαβιβαστεί και αυτό στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη.

πηγή Φilenews