Φορείς Λεμεσού: Όχι στη μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταφοράς του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού σε άλλη περιοχή της πόλης εκφράζει ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, Εύρος Αλεξάνδρου. 

«Η περιοχή που βρίσκεται, θεωρούμε ότι είναι ιδανική και βολική για όλους. Αναγνωρίζουμε ότι το Μουσείο χρειάζεται εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις που θα μπορούσαν όμως να γίνουν χωρίς τη μετακίνηση του. Αυτή είναι άλλωστε και η τάση διεθνώς, να βελτιώνονται τα υφιστάμενα μουσειακά κτίρια όσον αφορά στον εκθεσιακό τους χώρο» σημειώνει ο Εύρος Αλεξάνδρου. 

«Αναφερόμαστε και στο θέμα του μεγέθους του, στο οποίο θα μπορούσαν να προστεθούν ορόφοι όπου θα υπάρχει δωμάτιο προβολής και χώρος περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο ενθυμίων, καφετέρια, χώροι υγιεινής κλπ. Η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων μπορεί να επιλυθεί με υπόγειους χώρους ή και κατασκευή αποθηκών σε άλλο χώρο» αναφέρει επίσης.

Η συνεργασία Επιστημονικού Μουσειολογικού προσωπικού με αρχιτέκτονες, μηχανικούς και πολεοδόμους για μελέτη θα ήταν η ορθότερη κατά τη γνώμη του Συντονιστικού Συμβουλίου. «Χρειάζεται όραμα, φαντασία και διάθεση ώστε να γίνεται σωστή προβολή και ανάδειξη του Μουσείου όπως γίνεται με μουσεία του εξωτερικού και λειτουργική ένταξή του στον πολεοδομικό ιστό, πρόσβαση από μέσα μαζικής μεταφοράς, σύνδεση με πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους από τον παραλιακό δρόμο κ.ά.. Επιβάλλεται καλλιέργεια μουσειολογικής συνείδησης σε μαθητές όπου με κατάλληλες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα θα εμπεδώνουν την ανάγκη εκμάθησης της ιστορίας μας».

Σύμφωνα με τον Εύρο Αλεξάνδρου, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν σε μια αναβάθμιση ενός Μουσείου ώστε να εκσυγχρονιστεί και να αναδειχθεί κατάλληλα, μελετημένα και σωστά, που η μεταστέγαση του δεν θα έπρεπε να ήταν η πρώτη σκέψη και μάλιστα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, διεπιστημονική προσέγγιση και μελέτη.