Φωτιά στα κατεχόμενα: Έτοιμη να συνδράμει και με επίγειες δυνάμεις η ΚΔ

Γύρω στις 11:00 την Πέμπτη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη της ισραηλινής Κυβέρνησης, τα οποία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο οποίος σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνδράμει και με επίγειες δυνάμεις, στην περίπτωση που της ζητηθεί.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι έχει ήδη προσγειωθεί το μεταγωγικό που απέστειλε η ισραηλινή Κυβέρνηση και γύρω στις 11:00 αναμένονται τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία θα συνδράμουν βοήθεια, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΚΥΠΕ η απόφαση της ισραηλινής Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ανθρωπιστική και τίθεται σε εφαρμογή αποκλειστικά σε συνεργασία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι οι επιχειρήσεις κατάσβεσης θα γίνουν σε συντονισμό με τις αρχές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ομάδα 40 ατόμων θα αποστείλει η ΚΔ εάν της ζητηθεί

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως η ΚΔ είναι έτοιμη να στείλει και επίγειες δυνάμεις, αν της ζητηθεί, λέγοντας ότι από χθες είχε εκφραστεί η ετοιμότητά της.

«Αν μας το ζητούσαν θα το πράτταμε. Όσο και να βοηθούν τα πτητικά μέσα χρειάζονται και οι επίγειες δυνάμεις. Αν δεν επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά. Δεν σβήνει μόνο από τα πτητικά μέσα», είπε.
Εξάλλου, ανέφερε ότι στην περίπτωση, που ζητηθεί δυναμικό από τα κατεχόμενα, είναι έτοιμοι να διαθέσουν γύρω στα 40 άτομα.

Εξήγησε πως η Ομάδα των 40 ατόμων θα συγκροτηθεί από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Άμυνα.
Στο μεταξύ, σημείωσε πως το Τμήμα Δασών εξασφαλίζει διαρκή πληροφόρηση από τα πτητικά μέσα, που έχει αποστείλει και από τοπικό παρατηρητή, που βρίσκεται επί τόπου.

Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Τατάρ προέβη σε νέες δηλώσεις στον τ/κ Τύπο. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω του ανέμου επικράτησε μεγάλη ανησυχία για τα Άρδανα και τον Άγιο Αδρόνοικο. Τα τρακτέρ λειτουργούσαν (στην περιοχή) μέχρι τις 03.00 και (με μεγάλη προσπάθεια) εμποδίστηκε η εξάπλωση των φλογών σε αυτά τα δυο χωριά», ανέφερε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι του Φλαμουδιού, στεγάζονται προσωρινά σε ένα ξενοδοχείο του κατεχόμενου Δαυλού.
Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ακόμη ότι την πυρκαγιά παρακολουθεί και καταγράφει μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη στην εξάπλωση της πυρκαγιάς συνέβαλλαν κυρίως οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο «υπουργός υποδομών», Ορχάν Αρίκλι ανάφερε στο παράνομο «Μπαϊράκ» ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι που πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, θα επιθεωρήσει από τον αέρα την περιοχή της πυρκαγιάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ