Χάθηκε η επικοινωνία με τους μαχητές στο Azovstal – Βίντεο από τη στιγμή που οι Ρώσοι χτυπούν με θερμοβαρική βόμβα

Τουλάχιστον 30 παιδιά παγιδευμένα, λένε οι Ουκρανοί – Δραματική έκκληση για ανθρωπιστικό διάδρομο από τον δήμαρχο της Μαριούπολης – Σφοδρές μάχες, εκρήξεις και σφυροκόπημα με πυραύλους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου

Δραματικές στιγμές γύρω και μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Azovstal λαμβάνουν χώρα στη Μαριούπολη, καθώς η αντίσταση των Ουκρανών μαχητών δείχνει να κάμπτεται μετά από πολλές ημέρες μαχών.

Οι Ρώσοι εξακολουθούν να σφυροκοπούν τις εγκαταστάσεις, με στόχο να εξολοθρεύουν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιοχή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, η επικοινωνία με τους Ουκρανούς μαχητές έχει χαθεί και πλέον είναι άδηλο αν ζουν ή αν έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι Ουκρανοί έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή που οι Ρώσοι χτυπούν με θερμοβαρική βόμβα τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, λίγο πριν χαθεί η επικοινωνία με τους μαχητές που βρίσκονταν στα υπόγεια.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης στην ουκρανική τηλεόραση, υπολογίζεται ότι στις εγκαταστάσεις του Azovstal βρίσκονται παγιδευμένα τουλάχιστον 30 παιδιά, καθώς και δεκάδες άμαχοι, κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένοι.
Ο Μποϊτσένκο δήλωσε ότι άνθρωποι πεθαίνουν εκεί, κάνοντας εκ νέου έκκληση για διαπραγματεύσεις και άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Μόλις χθες, πάνω από 150 άμαχοι μεταφέρθηκαν από την περιοχή σε ασφαλές σημείο στη Ζαπορίζια, ωστόσο ο αριθμός των εγκλωβισμένων παραμένει άγνωστος, όπως και το πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της πολυήμερης πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις
Φωτογραφία από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου: 
Παρέλαση στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου οργανώνει το Κρεμλίνο
Η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη για την 9η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Η 9η Μαΐου δίνει διαχρονικά την ευκαιρία για την πραγματοποίηση μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Σύμφωνα με την GUR, ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο έφθασε στην Μαριούπολη για να ετοιμάσει την παρέλαση αυτή.
«Η βασική αποστολή του αξιωματούχου του κ. Πούτιν είναι η προετοιμασία των τελετών της 9ης Μαΐου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της GUR στο Telegram.
Η Μαριούπολη «θα γίνει κέντρο εορτασμών», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται επειγόντως, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί».
Οι ρώσοι τηλεθεατές θα δουν τα ρεπορτάζ για «την χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης που βλέπουν να φθάσουν οι Ρώσοι στην πόλη τους, αναφέρει η GUR.
Σύμφωνα με την GUR, «μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προπαγάνδας βρίσκεται σε εξέλιξη» προς τον πληθυσμό της πόλης, που, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πλέον ανέρχεται σε 100.000 έως 120.000 ανθρώπους από μισό εκατομμύριο πριν από τον πόλεμο.
Η Μαριούπολη βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, με την εξαίρεση του συγκροτήματος της μεταλλουργικής Azovstal, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές υπερασπιστές της Μαριούπολης και πολίτες. Το συγκρότημα δεν έχει πλήρως καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Πηγή: skai.gr