Χέρι και στα σκούτερ βάζουν τα ταμεία – Αν έχεις σκούτερ, μάθε τη νέα νομοθεσία για να μην πληρώσεις εξώδικο

Πρόνοιες που ρυθμίζουν τη χρήση και διακίνηση ηλεκτρικών πατινιών (σκούτερ), αλλά και δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων, προνοεί νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Παίρνεις σκούτερ από τα 14

Μια αλλαγή αφορά τη χρήση των σκούτερ από την ηλικία των 14 ετών και άνω (το αρχικό νομοσχέδιο αφορούσε την ηλικία των 16 ετών και άνω). Όποιοι δεν θα έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους, αλλά θα χρησιμοποιούν σκούτερ θα τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο 85 ευρώ.

Θα βγαίνουν και σε δρόμους

Άλλη βασική αλλαγή είναι ότι τα σκούτερ θα βγαίνουν και σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις αλλαγές, σκούτερ θα κυκλοφορούν σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα όπου θα υπάρχει και η σχετική σήμανση.

Παράλληλα, τα σκούτερ θα κυκλοφορούν σε ποδηλατόδρομους, ποδηλατολωρίδες στην άσφαλτο και σε χώρους κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς.

Τα σκούτερ κατόπιν άδειας από την αρμόδια Αρχή θα μπορούν να κυκλοφορούν και σε πλατείες, πεζόδρομους ή άλλους χώρους αποφασιστεί. Όσοι παραβιάσουν την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση θα τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο 50 ευρώ . Το ίδιο πρόστιμο θα ισχύει και για όσους αμελούν να σταματήσουν σε σήμα αστυνομικού.

Μόνο 20 km

Τροποποίηση έγινε και στα επιτρεπόμενα χιλιόμετρα διακίνησης των σκούτερ, αφού η μέγιστη ταχύτητα  θα είναι τα 20 χιλιόμετρα αντί τα 15 που ήταν το αρχικό νομοσχέδιο. Το εξώδικο πρόστιμο παραβίασης της νομοθεσίας είναι 85 ευρώ.

Δεν θα θέλουν ασφάλεια

Ακόμα μια τροποποίηση θα αφορά την απάλειψη της υποχρέωσης καθολικής ασφάλισης έναντι τρίτου για ενοικιαζόμενα σκούτερ.

Κράνος και φώτα πορείας

Οι χρήστες θα πρέπει να διαθέτουν τον ελάχιστο εξοπλισμό συσκευής όπως σύστημα φρένων, φώτα πορείας (μπροστά και πίσω) καμπανάκι και ελαστικά. Ωστόσο, το εξώδικο πρόστιμο ύψους 50 ευρώ θα εκδίδεται μόνο για τα φώτα πορείας μπροστά και πίσω.Παράλληλα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή το εξώδικο πρόστιμο για τη χρήση κράνους μειώθηκε από τα 85 ευρώ στα 50 ευρώ.

Εξώδικα πρόστιμα θα επιβάλλονται και για τα ακόλουθα:

  • Πρόστιμο 50 ευρώ στους χρήστες οι οποίοι δεν παραχωρούν προτεραιότητα στη διέλευση πεζών όταν διασταυρώνουν ποδηλατόδρομο η ποδηλατολωρίδα.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ σε χρήστες σκούτερ ή βρίσκονται σε πατίνι και μεταφέρουν άλλο πρόσωπο ως επιβάτη.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ σε χρήστες που εγκαταλείπουν το σκούτερ ή το πατίνι τους σε ποδηλατολωρίδα,ποδηλατόδρομο, η οδόστρωμα δρόμου.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ σε χρήστες σκούτερ που ρυμουλκούν άλλο αντικείμενο που είναι τοποθετημένο ή κρεμασμένο στο σκούτερ.

Ποιοι θα εκδίδουν τα εξώδικα πρόστιμα

Δικαίωμα έκδοσης προστίμων θα εκχωρείται τόσο την Αστυνομία όσο και στους τροχονόμους του Δήμου.