Χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις για τον κατώτατο μισθό – Τι ζητάνε εργοδότες και τι οι συνδικαλιστές

Οι ολοήμερες διαβουλεύσεις, όσο αφορά τον κατώτατο μισθό, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ωστόσο αναμένετε να συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα.

Μεγάλες οι αποστάσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστών όσο αφορά τον κατώτατο μισθό, αφού οι μεν ζητάνε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους, οι δε ζητάνε σεβασμό στις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Σοβαρό σημείο τριβής αποδείχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα από την πλευρά των εργοδοτών ο κατώτατος μισθός να είναι μειωμένος σε συγκεκριμένο ποσοστό για νεαρούς εργαζομένους! Συγκεκριμένα, φαίνεται να συζητήθηκε, με πρωτοβουλία των εργοδοτών, το ενδεχόμενο σε περίπτωση νέων εργαζομένων, ηλικίας έως 21-22 ετών, ο εθνικός κατώτατος μισθός να είναι χαμηλότερος από αυτόν που θα ισχύει για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Διακρίσεις ζητήθηκαν και σε ό,τι αφορά την εμπειρία των εργαζομένων. Σημείο που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι και το κάθε πότε θα αναθεωρείται ο εθνικός κατώτατος μισθός, με τις συντεχνίες να θέτουν στο τραπέζι υπολογισμό της ΑΤΑ προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να υπόκειται σε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Ο εθνικός κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με διάταγμα που θα εκδοθεί βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ο χρόνος, πάντως, που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για εφαρμογή του είναι η 1η Ιανουαρίου 2023, αν και η εργοδοτική πλευρά έβαλε ανεπίσημα στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2023. Ως προς το ύψος του εθνικού κατώτατου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι αυτός θα οριστεί ελαφρώς πάνω από τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό που αφορά συγκεκριμένα επαγγέλματα. Σήμερα ο κατώτατος μισθός που εφαρμόζεται με το διάταγμα του 2012 που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και αφορά πωλητή/πωλήτρια, γραφέα, νοσηλευτικό βοηθό, βοηθό παιδοκόμου, βοηθό βρεφοκόμου, σχολικό βοηθό και φροντιστή, ο οποίος/οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση, ανέρχεται στα €870 ακαθάριστα με την πρόσληψη και 924 ευρώ ακαθάριστα, μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης. Κάποιες πρώτες σκέψεις που γίνονται είναι ο εθνικός κατώτατος μισθός να ανέλθει γύρω στα 950 ευρώ περίπου, μετά όμως από εξάμηνη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη και με εξαιρέσεις. Για καθορισμό του ύψους του εθνικού κατώτατου μισθού παραμένουν, πάντως, διαφωνίες καθώς ούτε και χθες διευκρινίστηκε εάν θα επιλεγεί ο διάμεσος μισθός της Στατιστικής Υπηρεσίας ή ο δείκτης EU Silc της Eurostat. Ο δείκτης της Στατιστικής Υπηρεσίας θέλει τον διάμεσο μισθό στα 1.573 ευρώ, ενώ της Eurostat στα 1.727 ευρώ.  

Και οι διαβουλεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο, αλλά συμφώνησαν να παραταθεί ο διάλογος μέχρι τέλος Αυγούστου. Μέχρι τότε δεσμεύτηκαν να μην προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις