Χωρίς τον ΓΣΟ είναι έτοιμος να προχωρήσει ο Δήμος Λεμεσού για τον μαραθώνιο

Την απόφαση να ολοκληρώσει ο ίδιος τις προσπάθειες για διασφάλιση της επιτυχημένης πορείας του μαραθωνίου Λεμεσού έλαβε ο Δήμος Λεμεσού, ο οποίος παρουσιάζεται έτοιμος να κλείσει την πόρτα στον Γυμναστικό Σύλλογο «Ολύμπια», αν δεν επανέλθει, όπως αναφέρει, στα συμφωνηθέντα του Μνημονίου Συναντίληψης των τεσσάρων φορέων της πόλης (Δήμος, ΓΣΟ, ΕΒΕΛ ΕΤΑΛ).

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λεμεσού συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης και συζήτησε το φλέγον θέμα της διοργάνωσης του Μαραθωνίου Λεμεσού και της απόφασης του ΓΣΟ να προχωρήσει σε συνομολόγηση συμφωνίας με νέο ανάδοχο, χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεση των υπολοίπων φορέων, όπως προβλέπει το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφτηκε στις 4 Ιουλίου.

Στην απόφασή του, την οποίαν ανέγνωσε ο Δήμαρχος, Νίκος Νικολαΐδης, το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά λύπη και απογοήτευση του για την τροπή που πήραν τα πράγματα, «με τη μονομερή απόφαση του ΓΣΟ να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας ανάθεσης σε εταιρεία της διεξαγωγής του Μαραθωνίου για την περίοδο 2023-27».

Το δημοτικό συμβούλιο σημειώνει ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν οι τέσσερις φορείς, «οι πρόνοιες του οποίου σαφώς καθορίζουν ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν τον Μαραθώνιο Λεμεσού, θα λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη των συμβεβλημένων φορέων».

Ο ΓΣΟ, προσθέτει η απόφαση του Δήμου Λεμεσού, ουδέποτε ζήτησε ή εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων τριών φορέων, αλλά μονομερώς προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης με το νέο διοργανωτή.

Επιπρόσθετα, το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού, αποφάσισε όπως προχωρήσει και ολοκληρώσει τις προσπάθειες που άρχισε εδώ και μήνες «με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση της πετυχημένης μέχρι σήμερα πορείας του Μαραθώνιου Λεμεσού, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συλλογικότητας με τους φορείς της πόλης». Γίνεται δε έκκληση προς τον ΓΣΟ, να επανέλθει στην συμφωνία του Μνημονίου Συναντίληψης με τους άλλους φορείς της πόλης.

Σε αντίθετη περίπτωση, και «όσο ισχύει η μονομερής επιλογή του ΓΣΟ να αποδεσμευτεί από το Μνημόνιο Συναντίληψης των τεσσάρων φορέων», ο Δήμος Λεμεσού θα συνεχίσει με τους άλλους δυο φορείς για να ολοκληρώσουν από κοινού την προσπάθεια που άρχισαν.

Με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης, είπε ο κ. Νικολαΐδης, οι φορείς θα στηρίξουν τη διοργάνωση του Μαραθώνιου Λεμεσού «από εταιρεία που αποδεδειγμένα διαθέτει τη γνώση και εμπειρία και η προσπάθεια αυτή θα αρχίσει από τη διερεύνηση των δυνατοτήτων να συνεχίσει τη διοργάνωση η εταιρία DMC DMC – SAS Event Ltd, η οποία διοργάνωνε με επιτυχία τον Μαραθώνιο Λεμεσού τα τελευταία 11 χρόνια».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΓΣΟ ότι αυτός είχε το γενικό πρόσταγμα για να αποφασίσει ποιος θα ήταν ο ανάδοχος του Μαραθωνίου Λεμεσού, ο Δήμαρχος Λεμεσού δήλωσε πως «είχε την πρωτοβουλία κινήσεων ο ΓΣΟ, με βάση το Μνημόνιο, όλες όμως οι αποφάσεις έπρεπε να είχαν τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων, γιατί η βάση του Μνημονίου Συναντίληψης είναι η συλλογικότητα, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοενημέρωση και όχι οι μονομερείς ενέργειες».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στήριξε τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του Δημάρχου σε σχέση με το όλο θέμα, ενώ η σημερινή πρόταση του εξασφάλισε 12 ψήφους.

«Υπήρχε και μια μειοψηφούσα άποψη (6 ψήφοι) που έλεγε να κληθεί πρώτα ο ΓΣΟ για να διευκρινίσει δια ζώσης την απόφασή του, η οποία ωστόσο έχει ήδη διευκρινιστεί μέσα από σχετική επιστολή», συμπλήρωσε ο Νίκος Νικολαΐδης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του ΓΣΟ, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία για τον Μαραθώνιο Λεμεσού με νέο ανάδοχο στις 9 Ιουλίου, η οποία επικυρώθηκε από το Διοικητικό του Συμβούλιο στις 11 Ιουλίου.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΜΚ)