Ψήφισμα για ΓΓ ΟΗΕ επέδωσαν οι Κυθρεώτες, καλώντας τον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού

Σε ουσιαστικές ενέργειες για την επανέναρξη ειρηνικού διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, κάλεσε ο Δήμαρχος Κυθρέας και Προεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, κατά την αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία Αγίου Πολυδώρου στο Καϊμακλί.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του Δήμου Κυθρέας και της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, επέδωσε ψήφισμα σε Αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε αυτό να σταλεί στον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες. Το ψήφισμα αναφέρει ότι η Τουρκία, με την παράνομη κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους, επιδιώκει τη φυσιογνωμική και πολιτισμική αλλοίωση των κατεχόμενων εδαφών, ενθαρρύνει και οργανώνει την παράνομη εγκατάσταση εποίκων, εντείνει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην περιοχή, εκδηλώνει απροκάλυπτα την επιθετικότητα και την αναθεωρητική της στρατηγική και απαιτεί την αναγνώριση της κατεχόμενης περιοχής ως «κράτους».

Σημειώνεται ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην περιοχή ενέχουν τον κίνδυνο ανάφλεξης και διατάραξης της ειρήνης και καλεί τον κ. Γκουτέρες να επιμείνει στις προσπάθειες για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, άρση των εγγυήσεων από τρίτους και επιστροφή των εκτοπισμένων σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας. «Έχουμε νόμιμο δικαίωμα όπως και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι να απολαμβάνουμε τις βασικές ελευθερίες που προνοεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις οποίες στερούμαστε για πέντε σχεδόν δεκαετίες», καταλήγει το ψήφισμα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αιγάλεω από την Ελλάδα, καθώς και ο τέως Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Καρεκλάς τόνισε στην ομιλία του ότι είναι άδικο να συνεχιστεί και να παγιωθεί «αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να στερηθούμε άλλο αυτή την ευλογημένη γη που τη σφραγίζουν χιλιάδων χρόνων πλούσια ιστορία, πολιτισμός και επιτεύγματα σε διαφόρους τομείς». Τόνισε ότι η επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ειρηνική οδό, με επιμονή στην εφαρμογή αρχών δικαίου όπως καταγράφονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Κάλεσε, δε σε «ουσιαστικές ενέργειες για να ξαναρχίσει ο ειρηνικός διάλογος ώστε να επιτύχουμε μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας μας, συμβατή όμως με το διεθνές δίκαιο».

Ανέφερε ότι επιβάλλεται η διεθνής κοινότητα να θέσει ένα τέρμα στις έκδηλα παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε ξηρά και θάλασσα, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως έπραξε και στην περίπτωση της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, τερματίζοντας την πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», όπως είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι φέτος, στην επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου από τις εστίες του στην Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, επιβάλλεται «όπως όλοι αντλούμε διδάγματα από την ιστορία και όπως αναγνωρίσουμε πως για να επιτύχουμε στους στόχους μας χρειάζεται η επίδειξη ομοψυχίας, η αποφυγή εσωτερικής διχόνοιας και λανθασμένων χειρισμών και ενεργειών».