Ακόμα μια φορά ψεύτες: Όνειρο απατηλό, το Σχέδιο Προσιτής κατοικίας, στη Λεμεσό – Με δύο χείλη καμένα έμειναν τα ευάλωτα νοικοκυριά

Το έσερναν απο δω, το έσερναν απο κει, το πολυδιαφήμιζαν και καμάρωναν και τελικά αποδείχτηκε όνειρο απατηλό, το Σχέδιο προσιτής κατοικίας. Και ο λόγος; Ο ερασιτεχνικός τρόπος προσέγγισης του Σχεδίου αφού, οι αρμόδιοι αντί να κοιτάξουν εξ΄αρχής τα κετάπια τους και να έχουν έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο, άνοιγαν μόνο το στόμα τους και έταζαν απο δω και απο κει πως “λεφτά υπάρχουν”. Έλα όμως που “λεφτά δεν υπάρχουν” και το κονδύλι που προοριζόταν για ανέγερση προσιτών κατοικιών συρρικνώθηκε εν μια νυχτί, αφήνοντας ξεκρέμμαστους ευάλωτους συμπολίτες μας που θα έβρισκαν ένα αποκούμπι για προσιτό ενοίκιο!

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή:

Το 2019, η πίεση της κοινωνίας για χαμηλότερα ενοίκια, ολοένα και αυξανόταν. Υπήρχε, μεγαλύτερη ίσως απο ποτέ, η ανάγκη για υιοθέτηση μιας τεκμηριωμένης εθνικής στρατηγικής, που θα ήταν κοντά, στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πλυθησμού.

Το “Κίνημα ΕνΕργώ” μαζί με την “Κίνηση για το δικαίωμα της Στέγασης” ασκούσε πίεση στους αρμόδιους, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όσο αφορά το κόστος των ενοικίων, αρχικά στη Λεμεσό και έπειτα σε όλη την Κύπρο. Εθελοντές των δύο ομάδων, παραγματοποιούσαν διαμαρτυρίες, διανυκτερεύοντας, με τα αντίσκηνα τους, έξω απο κυβερνητικά κτίρια, ακόμη και έξω απο την Αρχιεπισκοπή, θέλοντας έτσι να δείξουν την αγανάκτηση τους, για το κόστος ενοικίων αλλά και να ασκήσουν πίεση για άμεση λήψη αποφάσεων.

Οι πιέσεις των δύο ομάδων, έφεραν αποτελέσματα και την ίδια χρονιά, ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης, (ΚΟΑΓ) ξεκίνησε να διαφημίζει το Σχέδιο Προσιτής κατοικίας όπου σύμφωνα με αυτό, θα μπορούσαν οι ευάλωτες ομάδες να αποκτήσουν κατοικία, με χαμηλό κόστος που θα ανταποκρινόταν στα εισοδήματα τους.

Ήταν τότε που εθελοντές του “Κινήματος ΕνΕργώ” συναντήθηκαν με τον Α. Φράγκου, τον τότε διευθυντή του ΚΟΑΓ, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Κινήματος ΕνΕργώ, Λ. Γεωργίου, τους ανάφερε πως ο ΚΟΑΓ απο μόνος του, θα μπορούσε να δημιουργήσει προσιτές κατοικίες για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, εκμεταλευόμενος τη χαλίτικη γη. ‘Ενα σχέδιο το οποίο, ο ίδιος ο Α. Φράγκου είχε αποστείλει, απο το 2018 στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου μάλιστα, σε συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με πρόεδρο τότε την Ελένη Μαύρου, ενώπιον του Κινήματος ΕνΕργώ, σε ερώτηση του Α. Φράγκου: “γιατί δεν απάντησαν στο σχέδιο που αφορούσε στο ότι ο ΚΟΑΓ θα μπορούσε αυτόνομα να δημιουργήσει προσιτές κατοικίες, και χωρίς μάλιστα να πάρει ούτε ένα σεντ απο την Κυβέρνηση”, ο τότε Δ/ντης του Υπουργείου Εσωτερικών, απάντησε πως “είχαν πρόβλημα με την αλληλογραφία και τα σχέδια χάθηκαν κάπου στο δρόμο”.

Άξιον απορίας είναι το πως χάνεται έτσι εύκολα κρατική αλληλογραφία και αν ποτέ τελικά, βρέθηκαν αυτά τα σχέδια!

Στην πορεία, διαφάνηκε πως μπήκαν στη μέση τα πολιτικά συμφέροντα που ήθελαν να προωθήσουν τους “δικούς τους επενδυτές” και “developers” και έτσι απο το σχέδιο του ΚΟΑΓ αφαιρέθηκε η χαλίτικη γη και μπήκαν, κατ΄εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, τα κριτήρια περί πολεοδομίας που αφορούσαν στα “χρυσά διαβατήρια”. Δηλαδή, με λίγα λόγια θα δημιουργούνταν μεν, μονάδες προσιτής στέγης, με τα χρήματα όμως που θα έδιναν επενδυτές.
Και λέγοντας επενδυτές, αναφερόμαστε στον κάθε αλλοδαπό όπου με αντάλλαγμα ένα “χρυσό διαβατήριο” θα έδινε ως καταβολή 100 χιλιάδες ευρώ στον ΚΟΑΓ για σκοπούς κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής. Έλα μου όμως ντε που το πρόγραμμα καταργήθηκε και λεφτά γιοκ, οπότε αντι των 35 εκατ. που χρειαζόταν ο ΚΟΑΓ πήρε μόνο 10, με αποτέλεσμα το σχέδιο να ανατραπεί και το όνειρο για προσιτή κατοικία να αποδειχτεί, όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό!

Έτσι για την ιστορία, το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων, κατέβασε ρολά, έπειτα και απο 13 χρόνια ζωής, το 2020. Σχεδόν δύο χρόνια πριν δηλαδή. Αλλά ο ΚΟΑΓ τα κουκιά του τα μέτρησε εν έτη 2022 και αφού είδε ότι τίποτα δεν σώζεται αποφάσισε να περικόψει έξοδα και στο πλαίσιο αυτό τερματίζεται και η διαδικασία προκήρυξης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών οι οποίοι βοήθησαν να αρχίσει η κατασκευή κτηρίων πέραν των τυποποιημένων που εφαρμόζονταν κατά καιρούς. Σήμερα, τα σχέδια θα εκπονούνται από τον ίδιο τον Οργανισμό κάτι το οποίο οδήγησε σε αντιδράσεις μελών του ΕΤΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΤΕΚ θεωρεί πως οι εξοικονομήσεις δεν θα είναι σημαντικές δεδομένου ότι οι υπάλληλοι του ΚΟΑΓ που θα εκπονούν τα σχέδια θα πληρώνονται, οπόταν οι μισθοί και τα λειτουργικά έξοδα θα πλησιάζουν το κόστος των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, στο πλαίσιο των οποίων τα σχέδια εκπονούσαν ιδιώτες μελετητές. Επικρατεί επίσης η άποψη, πως λόγω των οικονομικών ανατρέπεται ο προγραμματισμός του ΚΟΑΓ κάτι το οποίο δεν θα επηρεάσει μόνο τα έργα που επρόκειτο να υλοποιηθούν, αλλά η εκ των έσω ετοιμασία των σχεδίων θα επιμηκύνει τον χρόνο ολοκλήρωσης τους, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περαιτέρω η υλοποίηση των έργων.

Αξιοποιώντας τα 10 εκατ. που έχει ο ΚΟΑΓ στα ταμεία του συνεχίζει την προωθεί την ανέγερση κτηρίων για αγορά από όσους πληρούν τα κριτήρια και κάπου εκεί γελάει το χείλι του κάθε πικραμένου φτωχού συμπατριώτη μας