Όχι ένας, όχι δύο, όχι τρεις αλλά δέκα οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι για τις Προεδρικές – Όλοι υπόσχονται τη σωτηρία της νήσου

Του Πολιτικάντη

Ρεκόρ αποτελεί ο αριθμός των υποψηφίων για τις Προεδρικές του’23 αφού – μέχρι στιγμής- δέκα άτομα υπέβαλαν την υποψηφιότητα τους και μπήκαν στην κούρσα των εκλογών.

Οι δύο πρώην φίλοι, που τρώγαν το σταφύλι

Πρώτος, μπήκε ο “Αβέρωφ ο Εκλεκτός” αφού νωρίς-νωρίς, πριν τα Χριστούγεννα, εξήγγειλε την υποψηφιότητα του και ξεκίνησε επαφές- υπό το φόβο μήπως το ΔΗΣΥ χρήσει υποψήφιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη και όχι αυτόν.

Μέχρι στιγμής, η Συναγερμική παράταξη δεν κατάφερε να συσπυρώσει τους ψηφοφόρους για να στηρίξουν τον “Αβέρωφ τον Εκλεκτό” αφού αυτοί διχάστηκαν- όπως και στο παρελθόν -ανάμεσα σε δύο συναγερμικούς.

Ο τ. Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, απο την άλλη, μπήκε επίσημα στην κούρσα των προεδρικών, μόλις στις 12 Μαϊου, αφήνοντας τους αντιπάλους να ανοίξουν πρώτοι τα χαρτιά τους. Οι Συναγερμικοί ψηφοφόροι, ένιωσαν μια περηφάνια που ο Χριστοδουλίδης “φέρνει” και απο άλλες παρατάξεις ψηφοφόρους και αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν τη στήριξη τους, προς το άτομο του.

Στο παιχνίδι βέβαια, μπήκε και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος “φυτίλιασε” το κλίμα των εκλογών, αναφερόμενος στις κόρες του ΠτΔ, πως “στηρίζουν Χριστοδουλίδη” και πως “ο Αβέρωφ ο Εκλεκτός δεν θα περάσει στο δεύτερο γύρο”.

Φήμες αναφέρουν πως ο “Αβέρωφ ο Εκλεκτός” δεν θα το συγχωρέσει ποτέ αυτό στον Αρχιεπίσκοπο και μάλιστα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ανέλαβαν την “σπίλωση” του ονόματος του Χριστοδουλίδη – με το γάντι πάντα- γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, με τους Κύπριους ψηφοφόρους.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης

Το κόμμα που θυμήθηκε την αντιπολίτευση, λίγο πριν τις εκλογές, κατεβαίνει με υποψήφιο τον Αντρέα Μαυρογιάννη που τον έκανε “πρώτη μούρη στο Καβούρι” ο ΠτΔ, άλλως Νίκαρος.

Η υποψηφιότητα του δεν έχει κατοχυρωθεί επίσημα – λόγω του θανάτου της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου – αλλά αναμένεται εντός των επόμενων ημερών αφού αυτό ψηφίστηκε – με ποσοστό 90% απο την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Φήμες πάντως αναφέρουν, ότι το 10% που δεν στήριξε την επιλογή, “μαύρο φίδι που τους έφαγε” στο κόμμα αφού θεωρήθηκαν αποστάτες και μαυροπινακίστηκαν.

Δημοκρατικά πράγματα δηλαδή!

Τέλος, απο κόμματα, μέχρι στιγμής, στην κούρσα των εκλογών, θα τρέξει και ο Χρήστος Χρήστου, του ΕΛΑΜ αφού όπως δήλωσε “κανένας εκ των υπολοίπων υποψηφίων δεν μπορεί να φέρει αλλαγή αφού όλοι αποτελούν μέρος της παρούσας διακυβέρνησης”. Το ότι στήριξε την παρούσα διακυβέρνηση πολλάκοις όλα αυτά τα χρόνια , το παραβλέπουμε γιατί φήμες λένε πως ο Χρήστου ευελπιστεί σε μια συμμαχία με τον “Αβέρωφ τον Εκλεκτό” μήπως έτσι καταφέρει να κερδίσει Υπουργείο.

Ανεξάρτητοι και λοιπές υποψηφιότητες

Στην κούρσα των εκλογών, μπήκε και ο Αχιλλέας Δημητριάδης – γιος του Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη – του οποίου το όνομα παίχτηκε αρκετά απο το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Τελικά, αυτοί προχώρησαν με Μαυρογιάννη και ο Δημητριάδης έμεινε με δύο χείλη καμένα και προχωράει μόνος. Ή ίσως όχι τόσο μόνος αφού φήμες αναφέρουν πως θα έχει τη στήριξη των Οικολόγων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν πάρει απόφαση αν θα κατέβουν με υποψήφιο ή αν θα στηρίξουν κάποιον.

Ο Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος και άνοιξε τον χορό των υποψηφίων, γνωστοποίησε την πρόθεση του να κατέλθει υποψήφιος στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές από τον Αύγουστο το 2021. Δεν κατάφερε όμως να συμφωνήσει με κανένα κόμμα οπότε κατεβαίνει μόνος και ανεξάρτητος.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του στις 16 Δεκεμβρίου με γνώμονα και αναφορές κατά της διαφθοράς και κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το επιτελείο του κατάφερε να εξασφαλίσει την επίσημη στήριξη του Σωματείου “Αδούλωτη Κερύνεια”.

Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, μπήκε στο χορό μόλις στις 29 Μαΐου και στηρίζεται από το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» όπου και είναι ο Γενικός Συντονιστής του Κινήματος. Χαίρει μάλιστα τη στήριξη γνωστών ακαδημαικών προσώπων.

Επίσημη εξαγγελία για τις προεδρικές εκλογές θα προχωρήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο διευθύνων σύμβουλος τής HELLAS SAT, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και αναμένουμε να δούμε τη δική του ατζέντα.

Τελευταίος αλλά ουχί υποδεέστερος των ανωτέρω είναι ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους. Πρόκειται για ένα νεαρό, ο οποίος αποτελεί ενεργό μέλος της ΕΔΟΝ και διαφώνησε με την επιλογή του ΑΚΕΛ για στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ακόμη είναι μέλος της Ομόνοιας 29Μ

Να υπενθυμίσουμε ότι ςτις προηγούμενες εκλογές υποβλήθηκαν συνολικά εννέα υποψηφιότητες. Οι υποψήφιοι ήταν ο Χάρης Αριστείδου, ο Χριστάκης Καπηλιώτης, ο Ανδρέας Ευστρατίου, ο Μιχάλης Μηνά, ο Χρίστος Χρίστου, ο Σταύρος Μαλάς, ο Γιώργος Λιλλήκας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Νίκος Αναστασιάδης.