«Όχι» σε άλλα μέτρα προς το παρόν λέει ο Καραγιάνης

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης Υπουργού Υγείας και Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου με «φόντο» την αυξητική τάση που παρουσιάζει η παραλλαγή «Κένταυρος» σε άλλες χώρες. Την ίδια ώρα θα συζητηθεί η προώθηση των αντιικών φαρμάκων που διαθέτει η Κύπρος, η επιτήρηση του πληθυσμού βάσει των κριτηρίων που έχει θεσπίσει η ECDC, η προετοιμασία των αρμόδιων φορέων ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, καθώς και η διαμόρφωση της εν γένει κατάστασης το φθινόπωρο.

«Όχι» σε άλλα μέτρα λέει ο Δρ Καραγιάννης

Τα δεδομένα όσον αφορά τον κορωνοϊό στην Κύπρο αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά την άποψη του Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρου Καραγιάννη.

Σε δηλώσεις του στο Ant1live ανέφερε ότι «δεν θεωρώ ότι  υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ακόμα και με την Κένταυρος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω εκτός από αυτά που έχουμε ήδη εφαρμόσει», είπε.

Μάλιστα, απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο ίδιος τουλάχιστον να προτείνει επαναφορά της προστατευτικής μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, κάτι το οποίο φημολογείτο το προηγούμενο διάστημα αλλά δεν λήφθηκε ποτέ τέτοια απόφαση.

Έπειτα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν  αναμένεται  λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τον Δεκαπενταύγουστο, αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε το τριήμερο του κατακλυσμού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται αυτήν την περίοδο παρουσιάζουν μια σταθεροποίηση, ενώ αύριο αναμένεται να σημειώσουν και μικρή πτώση. Σε περίπτωση που η παραλλαγή «Κένταυρος» κάνει την εμφάνιση της στο νησί μας τότε τα κρούσματα κορωνοϊού θα ξεκινήσουν να παρουσιάζουν και πάλι άνοδο.

Όσον αφορά την εν λόγω μετάλλαξη ο Καθηγητής ανέφερε ότι είναι όντως πολύ πιο μεταδοτική και ενδεχομένως διαφεύγει της ανοσίας, ωστόσο δεν είναι πιο νοσογόνα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να οδηγήσει σε τρομερή αύξηση των νοσηλειών.

Πάντως, κατά την άποψη του είναι καλύτερο η συγκεκριμένη μετάλλαξη να έρθει στην Κύπρο τώρα, παρά τον χειμώνα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το στέλεχος που θα κυκλοφορεί δεν θα δημιουργεί εξάρσεις, διότι δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό οι επαναλοιμώξεις θα δώσουν και να πάρουν», είπε ο Δρ Καραγιάννης, ο οποίος σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης αυστηρών και περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπως τα γνωρίζαμε το προηγούμενο διάστημα, εκτός φυσικά συγκλονιστικού απροόπτου.

Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα

Όπως όλα δείχνουν η πανδημία του κορωνοϊού θα μας ακολουθεί για αρκετό καιρό ακόμα, με τους ειδικούς να μην μπορούν να εκφράσουν άποψη για το πότε θα τελειώσει αυτός ο «εφιάλτης».

Εξάλλου, ο Δρ Καραγιάννης από την αρχή της πανδημίας υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος ιός μάλλον ήρθε για να μείνει.