Πάσχα στην Ουκρανία

Parishioners attend a Good Friday service at St. Mary's Ukrainian Orthodox Cathedral, Friday, April 22, 2022 in Allentown, Pa.. While Easter is the most joyous of holy days on the church calendar, marking the day Christians believe Jesus triumphed over death, many members of Ukrainian Orthodox churches across the United States are finding it difficult to summon joy at a time of war. (AP Photo/Wong Maye-E)

Στην εμπόλεμη Ουκρανία, δεκάδες πιστοί προσήλθαν στους ιερούς ναούς για την ακολουθία της πρώτης Ανάστασης, ενώ η κανονική λειτουργία της Ανάστασης έχει αναβληθεί για το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, για λόγους ασφάλειας. Η κάμερα της ΕΡΤ επισκέφτηκε το χωριό Τσάιφκα, στα δυτικά του Κιέβου και μίλησε με πιστούς οι οποίοι προσευχήθηκαν όπως είπαν για το τέλος του πολέμου.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κάτοικοι του Κιέβου επέστρεψαν την Ουκρανική πρωτεύουσα, θέλοντας όπως λένε να περάσουν τις ημέρες αυτές με τους δικούς τους ανθρώπους, αψηφώντας τους κινδύνους του πολέμου.

Το μαύρο πανί που σκεπάζει την είσοδο στο ιερό της εκκλησίας και συμβολίζει τον θάνατο πέφτει δίνοντας τη θέση του στο λευκό που συμβολίζει τη ζωή.

Μεγάλο Σάββατο και στην εμπόλεμη Ουκρανία, δεκάδες πιστοί παρακολούθησαν τη λειτουργία της πρώτης Ανάστασης.

Ανάβοντας ένα κερί και κάνοντας τις προσευχές τους μπροστά στις εικόνες των αγίων της εκκλησίας, οι Ουκρανοί ζητούν ειρήνη, δύναμη και να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

Στη Βόρεια Ουκρανία και στο χωριό Λουκασίφκα, η λειτουργία του Πάσχα δεν θα γίνει. Η εκκλησία έχει βομβαρδιστεί, ο θόλος που βρισκόταν πάνω από το ιερό έχει θρυμματιστεί, ενώ οι καμπάνες έχουν πέσει στο έδαφος.

Την ίδια ώρα, οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί επιστρέφουν στις οικογένειές τους για τις ημέρες του Πάσχα. Η Mariia Litokh, επιστρέφει πίσω στους γονείς της, γιατί όπως λέει με νόημα ‘ποτέ δεν ξέρεις’, ενώ Litokh είπε απλώς ότι ήθελε να δει τη γιαγιά της που ζει σε ένα χωριό που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενώ πάνω από 5 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν επίσης επανέλθει.