Daily Mail: Τουρίστας κατήγγειλε ξυλοδαρμό του απο την αστυνομία Κύπρου – Η Αστυνομία δεν σχολίασε την υπόθεση

Βρετανός τουρίστας κατήγγειλε στη Daily Mail ότι υποφέρει από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) μετά από ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διακοπών του στην Αγία Νάπα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζόναθαν Καν είπε ότι δέχτηκε επίθεση και φραστική κακοποίηση από την Κυπριακή Αστυνομία λόγω της εθνικότητάς του. Συγκεκριμένα, ο παραπονούμενος κατάγεται από το Χονγκ Κονγκ και ζει στο Λονδίνο από το 2012.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ήρθε για διακοπές στην Αγία Νάπα με φίλους του και μόλις τη δεύτερη νύχτα του ταξιδιού του, ο 34χρονος Καν είπε ότι έγινε στόχος της τοπικής αστυνομίας λόγω της εθνικότητάς του.

Αφού «διώχτηκε στη μέση του πουθενά» και «χτυπήθηκε από την τοπική αστυνομία», ο κ. Καν είπε ότι τελικά τον πέταξαν σε ένα κελί φυλακής καλυμμένο με «ούρα και σκουπίδια», αναφέρει το δημοσίευμα.

Είπε επίσης, σημειώνει η Daily Mail, ότι η Αστυνομία τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει, δεν του έδωσε νερό, δεν του έδωσε φάρμακα, τον απέκοψε από τον έξω κόσμο και δεν του επέτρεψε να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του.

«Μου κορόιδευαν τα ρούχα, με ρώτησαν από πού είμαι. Είπα Λονδίνο, αλλά μετά ρώτησαν: «Από πού είσαι αλήθεια; Δεν φαίνεσαι Βρετανός. Τους είπα: «Γεννήθηκα στο Χονγκ Κονγκ» και μου είπαν: «Εσείς είστε Κινέζοι, άρα φέρατε τον Covid σε αυτή τη χώρα;», ανέφερε ο 34χρονος.

Σύμφωνα με τον 34χρονος, η κακοποίηση κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα αφού αμφισβήτησε τι έλεγαν και είπε πως: «Με συνέλαβαν και με έδεσαν με ένα νάιλον καλώδιο και οδήγησα στη μέση του πουθενά. Με κρατούσαν πολύ σφιχτά από το χέρι, ήταν τόσο οδυνηρό… δεν χρησιμοποιούσαν χειροπέδες, μόνο πλαστικές λωρίδες».

«Όταν τους είπα τους κανονισμούς της ΕΕ, με χτύπησαν πιο δυνατά… Δεν ήξερα πού με οδηγούσαν – φώναζα και ρωτούσα: «Γιατί, γιατί; Αυτό είναι κατάχρηση εξουσίας».

Ο Καν πρόσθεσε επίσης ότι πέρασε περίπου οκτώ ώρες στο κελί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν είχε καμία επαφή με κανέναν έξω από τη φυλακή.

Είπε ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ένα κοντινό νοσοκομείο και τον έβαλαν να κάνει τεστ Covid, παρά το γεγονός ότι ήταν διπλά εμβολιασμένος και δεν υπήρχε νομική απαίτηση να το κάνει.

Ισχυρίζεται επίσης ότι η Αστυνομία τον οδήγησε σε ένα δικαστικό μέγαρο και τον ανάγκασε να ομολογήσει χωρίς καμία νομική εκπροσώπηση, ενώ τον έβαλε να πληρώσει και πρόστιμο.

Ο 34χρονος πιστεύει ότι τα κίνητρα των αστυνομικών ήταν ρατσιστικά. «Είπαν ότι αποτελούσα απειλή για το κοινό επιβάλλοντας την Αστυνομία, δεν φορούσα μάσκα δημόσια, πίνοντας δημόσια – όλοι πίνουν δημόσια, είναι η Αγία Νάπα», συμπλήρωσε.

Τελικά, ο κ. Καν είπε ότι μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τη βρετανική πρεσβεία και κατάφερε να φύγει από την Κύπρο με ασφάλεια.

Δήλωσε επίσης πως τον συμβούλεψαν να κινηθεί νομικά σε βάρος της Αστυνομίας με τη βοήθεια ενός ντόπιου δικηγόρου και πλήρωσε 3 χιλιάδες λίρες.

Του είπαν ότι θα αποζημιωνόταν για αυτές τις κατηγορίες, αν και ο δικηγόρος φέρεται να σταμάτησε να τον βοηθά όταν ο κ. Καν αρνήθηκε να πληρώσει περισσότερα χρήματα.

Ο κ. Καν αρχικά βρήκε ελπίδα στη σκέψη της απονομής δικαιοσύνης, αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας μετά το περιστατικό.

Πήγε σε θεραπεία αφού διαγνώστηκε με PTSD, κάτι που τον εμπόδισε αρχικά να εργαστεί. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει χρέος 7.000 λιρών, τόσο για νομικές αμοιβές όσο και για έξοδα διαβίωσης επειδή δεν μπορεί να εργαστεί.

Ο κ. Kan, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σελίδα GoFundMe για να βοηθήσει στην κάλυψη των νομικών εξόδων, είπε: «Δεν είναι σωστό αυτό που έκαναν. Μόλις το έχουν ξεφύγει εντελώς. Απλώς δεν νιώθω πια σαν τον εαυτό μου ».

Στη σελίδα έγραψε ότι είχε επικοινωνήσει με τη Δικαιοσύνη στο Εξωτερικό – μια οργάνωση που βοηθά τους τουρίστες που αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό.

«Πρόκειται για άλλη μια ανησυχητική περίπτωση που αφορά την Κυπριακή Αστυνομία, η οποία αισθάνεται ότι μπορεί να συμπεριφέρεται σε ξένους υπηκόους όπως θέλουν ατιμώρητα», είπε η Justice Abroad, απαντώντας στη Mail Online.

«Αυτό το πρόβλημα στην Κύπρο τονίζεται από το γεγονός ότι η Αστυνομία στην Κύπρο δεν φοράει κάμερες και δεν καταγράφεται οτιδήποτε συμβαίνει στα αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Ακόμα και στο Αστυνομικό Τμήμα και δεν υπάρχει καν ένα κατάλληλο σύστημα καταγραφής στο οποίο να καταγράφεται ο χρόνος των συλλήψεων και ο λόγος σύλληψης».

«Η Κυπριακή Βουλή έχει υποσχεθεί να κάνει βελτιώσεις μετά από υποθέσεις υψηλού προφίλ που αφορούν επισκέπτες, αλλά καμία δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αυτό διατηρεί ένα σύστημα ώριμο για κατάχρηση σε περιπτώσεις όπως αυτή και πολλές άλλες με τις οποίες έχουμε να κάνουμε αυτήν τη στιγμή».

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης αναφέρει πως «παρείχαμε βοήθεια σε έναν Βρετανό που συνελήφθη στην Κύπρο».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει πως η Κυπριακή Αστυνομία δεν απάντησε σε αίτημα της Daily Mail, για να σχολιάσει την υπόθεση.