DHSY’S CYPRUS – Μετά τα… Panama papers, ήρθαν τα.. Suisse secrets

Της Mary’s Potter

Και πάνω που πήγαμε να ηρεμήσουμε, μετά και τα Panama Papers που έδειξαν την εμπλοκή αυτού του Άγιου Τόπου σε κάθε λογής οκονομικό και όχι μόνο σκάνδαλο, έκαναν την εμφάνιση τους τα ... Suisse secrets! Δεν είναι να αγιάσουμε εμείς!

Τα Suisse secrets είναι τα λεγόμενα μυστικά έγγραφα των Ελβετικών τραπεζών και τα οποία έφερε στην επιφάνεια το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP).

To OCCRP συνεργάστηκε με 47 άλλα ΜΜΕ, όπως η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, οι  New York Times, η βρετανική Guardian και η  γαλλική Le Monde, σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ στον κόσμο, και αφορά στο “αμαρτωλό παρελθόν” των ελβετικών τραπεζών.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν, ΜΜΕ που βρίσκονταν στους κόλπους του OCCRP, εμφανίστηκαν ως “εύποροι πελάτες που αναζητούσαν διακριτικότητα” και είδαν να τους προτείνονται από Ελβετικό τραπεζικό σύστηματα, εργαλεία που τους επέτρεπαν να ανοίξουν λογαριασμούς ανώνυμα, ακόμη και να δημιουργήσουν εταιρείες συμμετοχών με εικονικά πρόσωπα και με αυτό τον τρόπο κρύβονταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των τραπεζικών λογαριασμών δισεκατομμυρίων.

Έπειτα, αυτοί οι “εύποροι πελάτες” φρόντισαν να διαρρεύσουν αρχεία 18.000 τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούν απο τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 2010, με περιουσιακά στοιχεία αξίας πέραν των €100 δισεκατομμυρίων.

Το σκοτεινό πελατολόγιο των Ελβετικών μυστικών

Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται δεκάδες εγκληματίες, δικτάτορες, αξιωματούχοι σε διάφορες χώρες, κόμματα αλλά και πολιτικοί παράγοντες που βρίσκονται κάτω από κυρώσεις.

Στην λίστα των «ευαίσθητων» πελατών της τράπεζας συγκαταλέγονται ένας έμπορος ανθρώπων που δρούσε στις Φιλιππίνες, ένας από τους επικεφαλής του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, που είχε φυλακιστεί για δωροδοκία, ένας δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της Λιβανέζας ποπ σταρ συντρόφου του και στελέχη που λεηλάτησαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, καθώς και δεκάδες διεφθαρμένοι πολιτικοί, από την Αίγυπτο μέχρι την Ουκρανία.

Ένας λογαριασμός, ιδιοκτησίας του Βατικανού, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατομμύρια ευρώ σε μια πιθανώς παράνομη επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης ποινικής δίκης με πολλούς κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου ενός καρδινάλιου.

Πελάτης των Ελβετικών τραπεζών ήταν και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας και οι δύο γιοι του πρώην ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Άλλοι κάτοχοι λογαριασμών περιλαμβάνουν τους γιους ενός επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος συνέβαλε στη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες στους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Η διαρροή δείχνει ότι η Credit Suisse άνοιξε λογαριασμούς και συνέχισε να εξυπηρετεί όχι μόνο τους υπερπλούσιους αλλά και ανθρώπους που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες. Και που είναι το κακό θα μου πείτε, αφού λεφτά υπάρχουν και μάλιστα μπόλικα και στον υπόκοσμο. Το κακό είναι πως οι ελβετικές τράπεζες αντιμετωπίζουν νομικές απαγορεύσεις για τη λήψη χρημάτων που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά σύμφωνα πάντα με τον Daniel Thelesklaf, πρώην επικεφαλή της ελβετικής υπηρεσίας καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ο “νόμος γενικά δεν έχει εφαρμοστεί”.

Λείπει ο Μάρτης απο τη Σαρακοστή;

Και κάπου εδώ, κάνει και την εμφάνιση του, δειλά δειλά, και το μικρό μας νησάκι αφού DHSY’s Cyprus φίλε μου και σιγά μη δεν λείπει ο Μάρτης απο τη Σαρακοστή.

Από τα δημοσιεύματα του OCCRP φαίνεται ότι η λίστα εμπλέκει και την Κύπρο, μας αφού πολλές από τις συναλλαγές φαίνεται ότι έγιναν μέσω της χώρας μας ή/και μέσω Κύπριων ατζέντηδων.

Παρά ταύτα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε πρόσφατη επιστολή του προς τη Βουλή, αναφέρει ότι το Τμήμα Φορολογίας εντόπισε μόνο “ένα δημοσίευμα που συνδέει μια οικογένεια μη φορολογικών κατοίκων Κύπρου, όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά σε συναλλαγή συνδεδεμένου νομικού προσώπου στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με κυπριακή τράπεζα και τράπεζες του εξωτερικού”.

Δεν αναφέρεται ωστόσο κατά πόσον υπάρχει πρόθεση για επιβολή φορολογίας, παρά μόνο ότι «η συγκεκριμένη αναφορά βρίσκεται “υπό διερεύνηση”.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα του OCCRP, γίνεται αναφορά για Ουκρανική οικογένεια, η οποία αφού κατάφερε να αποσπάσει 100 εκατ. ευρώ από ουκρανική γεωργική εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχοι, οδηγώντας την στην κατάρρευση, έπειτα, άνοιξε λογαριασμό σε Κυπριακή τράπεζα, μεταφέροντας τα χρήματα εδώ, ξεπλύθηκαν “εγίναν σιόνιν” και έπειτα έφυγαν πεντακάθαρα σε άλλη γη σε άλλα μέρη που τρώνε πεντανόστιμες σοκολάτες και κάνουν σκι οι πλούσιες όλο το χρόνο. Και όλα αυτά, έγιναν βέβαια, κατόπιν συστάσεως Κύπριου αετονύχη που γνωρίζει όλα τα κόλπα…

Αναφορά όμως γίνεται και για τον Καζάκο πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Κεμέλιεβιτς Τοκάγιεφ- που καμία σχέση δεν έχει με τον Μπόρατ της γνωστής ταινίας – και την οικογένεια του, που άνοιξαν μέσω του Κύπριου αετονύχη, μια μικρή offshore εταιρία στα Virgin Islands – καλό πλυντήριο ξεπλύματος για τους γνωρίζοντες.

Σύμφωνα με τα Suisse secrets το τίμιο αυτό Κυπριόπουλο, ζήτησε από το γραφείο που διατηρεί στα εν λόγω νησιά – γιατί άμα είσαι businessman διατηρείς και γραφεία στα Virgin Islands – να αντικαταστήσει τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών – της Καζακστανεϊκής οικογένειας δηλαδή- με πληρεξούσιους μετόχους που δεν τους γνώριζε ούτε η μάνα τους! Φρόντισε δηλαδή ο Κύπριος αετονύχης να “εξαφανίσει” τους λογαριασμούς με τις δισεκατομμύρια σε καταθέσεις με άλλα ονόματα, μην βρει κανείς τα πελατακάκια και έχουμε πρόβλημα!

Σημειώνεται πάντως ότι στα δημοσιεύματα του OCCRP περιλαμβάνονται και άλλες αναφορές στην Κύπρο, οι οποίες είτε δεν εντοπίστηκαν από το Τμήμα Φορολογίας είτε δεν βρίσκονται υπό διερεύνηση αφού σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, μέχρι στιγμής το Τμήμα Φορολογίας δεν έχει εντοπίσει αυτούσια τη λίστα με τους λογαριασμούς που αναφέρονται στα δημοσιεύματα του OCCRP.

Το σίγουρο είναι πως θα δουν πολλά τα ματάκια μας ακόμη, αφού σύμφωνα με τη λίστα, περιλαμβάνονται πολλά ονόματα που θα σοκάρουν! Ανάμεσα τους και 160 Έλληνες επιφανείς επιχειρηματίες και πολιτικοί! Αφού και στη Μητέρα Πατρίδα, την διαφθορά την έχουν για ξερολούκουμο. Και εμείς, ως άξιοι συνεχιστές του έργου των προγόνων μας, την έχουμε αναγάγει σε επιστήμη! ΙΙΕΚ Διαφθοράς λοιπόν και τα μυαλά στα μίξερ!